barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Blind Lemon Jefferson (1897 - 1929)
 Hoewel hij vaak als de eerste countrybluesman wordt beschouwd kun je Blind Lemon Jefferson eigenlijk beschouwen als de eerste mannelijk popster. In ieder geval uitgaande van de verkoopcijfers van zijn opnamen die door het Paramount label werden uitgebracht. Sommige ervan bereikten een oplage van ruim 100.000 exemplaren.
Lemon Jefferson werd geboren in Couchman, Texas. De geboortedatum is niet helemaal zeker, maar waarschijnlijk was dat in 1897. Waarschijnlijk kon hij als kind al slecht zien, maar in de loop van de jaren is hij helemaal blind geworden.
Hij leerde zichzelf gitaar spelen en halverwege zijn tienerjaren reisde hij zelfs al naar Dallas om op te treden. Daar zong hij op straathoeken en in kroegen en bordelen in de wijk Deep Ellum. Een tijdje trok hij op met Huddie Ledbetter, beter bekend als Leadbelly, totdat deze in 1918 de gevangenis in moest.
In 1925 werd hij door iemand, waarschijn pianist Sammy Price, aanbevolen aan een scout van de platenmaatschappij Paramount. Dit resulteerde over de komende jaren in de opname van zo'n 100 nummers, waarvan er in die jaren 42 werden uitgebracht. ook bracht hij in 1927 een bezoek aan de concurrent OKeh Records, waarvoor hij "Black Snake Moan" en "Match Box Blues" opnam. Later nam hij deze nummers alsnog op voor Paramount.
 
Hij werd zo beroemd dat Paramount enkele platen uitgaf met een speciaal voor hem ontworpen label, waarop de inmiddels bekende foto van hem prijkte. Wat dat betreft gedroeg Jefferson zich ook als de ster die hij was. Meestal reisde hij alleen, kleedde zich als dandy en verlangde respect en ontzag. Hoewel veel van zijn songs hem portretteerde als iemand die groot leed met zich meedroeg was hij er de tegenstelling van.
In december 1929 werd Blind Lemon Jefferson dood aangetroffen op een trottoir in Chicago. Kennelijk was hij in een sneeuwstorm de weg kwijtgeraakt, gaan dwalen en na een hartaanval doodgevroren.
De pianist Will Ezell begeleidde zijn lichaam terug naar Texas, waar hij werd begraven op het Wortham Cemetery, niet ver van zijn geboorteplaats.
Wrang detail is dat Jefferson in zijn nummer "One Kind Favor" vraagt zijn graf schoon te houden. Decennia later werd Jeffersons graf herontdekt. Verwaarloosd en overgroeid. Pas toen kreeg één van de grootste en invloedrijkste bluesartiesten een fatsoenlijke grafsteen.
 
Well, there's one kind favor I'll ask you
See that my grave is kept clean

Reacties

M@rcel op 27-05-2010 21:16
> Wat een sfeertje ....
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl