barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
De geboorte van de blues
 
Hoewel je waarschijnlijk wel de oorsprong van de blues kunt traceren, blijft de echte geboorte ervan gehuld in mysteries. Niemand kan vertellen wie het eerste blueslied zong, of waar, wanneer. Misschien was er wel een vergeten genie, die in zijn eentje dit krachtige en niet kapot te krijgen muzikale genre heeft gecreëerd. Het is echter waarschijnlijker, dat dit genre aan het eind van de negentiende eeuw is ontstaan toen verschillende zwarte muziekvormen zich samenvoegden toen onbekende en inmiddels lang vergeten muzikanten samen in het zuiden van de VS speelden.
 
Deze vroege bluesmuzikanten hadden waarschijnlijk een vrij gemiddeld talent, maar wisten toch de aandacht van hun publiek vast te houden, terwijl zij op een straathoek of in een juke joint speelden. Bluesachtige songs dateren terug tot de periode van 1890 tot begin 1900 toen de nu bekende thema's, slidegitaar technieken en het vraag-en-antwoord spel tussen stem en gitaar voor het eerst te horen waren in Texas, Mississippi en Georgia. Het is niet toevallig dat in die periode ook de ragtime, jazz en gospel ontstonden in een niet eerder voorgekomen explosie van zwarte creativiteit.
 
Het genre dat ontstond op de laagste sport van de ladder, de blues, bleek de hart van de muzikale ontwikkeling te zijn, die tot op de dag van vandaag voortduurt en nog steeds stijl, geluid en gedrag van de populaire muziek aandrijft.
 
               

Reacties

Johnny op 23-05-2010 09:21
Bedankt voor de link. Top!.
 
Goed verhaal, mooie inleiding voor je log.
 
Schrijf ze.

Jan Rietdijk op 23-05-2010 17:58
Mooie site
 
Groeten van Jan
M@rcel op 25-05-2010 22:40
Mooi verhaal !
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl