barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Gus Cannon (1883 - 1979)
 
 Als zijn bewering juist is zou Gus Cannon heel goed de allereerste bluesartiest geweest zijn, die opnamen heeft gemaakt. En dat zou al gebeurd moeten zijn in 1898. Deze opnamen zijn echter helaas nooit gevonden of zijn zelfs maar gedocumenteerd geweest. Vast staat echter wel dat hij een van de bluespioniers is geweest en hij heeft een centrale rol gespeeld in de ontwikkeling van dit muziekgenre in Memphis en omgeving.
 
Gus Cannon werd op 12 september 1883 op een plantage in de buurt van Red Banks (Miss.) geboren. Op twaalfjarige leeftijd verhuisde hij naar Clarksdale, waar hij zijn eerste banjo maakte. Op zijn vijftiende liep hij van huis weg en hij begon zijn muzikale carrière door op te treden in spoorwegkampen en houtzagerijen langs de Mississippi. In die periode zou hij ook de betreffende opnamen gemaakt moeten hebben. Behalve banjo leerde hij ook trombone, viool, piano en gitaar spelen. Rond 1908 trok hij naar Tennessee, werkte daar samen met o.m. harmonicaspeler Noah Lewis en gitarist Jim Jackson. Naast het spelen van muziek onderhield Cannon zijn familie met het werken als sharecropper, slotengraver en als boerenknecht.
 
Cannon trad in de jaren '10 en '20 van de twintigste eeuw bij medicineshows op als Banjo Joe en zijn eerste officiele opnamen in 1927 werden onder deze naam uitgebracht.
Geinspireerd door het succes van de Memphis Jug Band sloten gitarist Ashley Thompson en zijn oude maatje Noah Lewis zich bij hem aan en onder de naam Cannon's Jug Stompers maakten zij in 1928 opnamen voor Victor. Hun "Walk Right In" werd jaren later vooral in de folkrevival van de 60er jaren door diverse artiesten vertolkt. Hun populariteit resulteerde in 1929 zelfs in een optreden in de King Vidor film "Hallelujah!".
 
Als gevolg van de Depressie en de tanende populariteit van jugbands maakten zij na 1930 geen opnamen meer. Tijdens de veertiger jaren werkte Canon in het befaamde Peabody Hotel en speelde hij in het W.C. Handy Park voor fooien.
In 1962 werd "Walk Right In" opgenomen door de Amerikaanse folkgroep The Rooftop Singers. Deze versie kwam zelfs op de 1e plaats in de Amerikaanse hitparade. De winter ervoor had Gus Cannon zijn banjo moeten belenen om zijn rekeningen te kunnen betalen. De royalties van de nieuwe hit gingen naar hem. De versie van de Rooftop Singers werd gebruikt in de film "Forrest Gump"
Door de hernieuwde belangstelling voor oude blues werd ook Gus Cannon in de zestiger jaren herontdekt en hij kreeg de kans om in 1963 nog een album op te nemen. Maar zijn aandeel in de bluesrevival van die jaren bleek beperkt. Hij trad nog wel regelmatig op in koffiehuizen, op festivals en colleges.
 
Gus Cannon overleed in 15 oktober 1979 in Memphis
 
 
Walk Right In

Reacties

otto de Vries op 26-05-2010 11:46
eric
 
even vanaf kantoor een reactie.
 
deed me een beetje aan george formby denken
 
wel leuk!
 
fijne dag gr otto
Edwin op 26-05-2010 11:58
Dit nummer ken ik zeker, al weet ik niet meer van welke artiest(en)
 
De allereerste bkuesartiest, interessant log met belangstellig gelezen. Mooi om die oude opname te horen.
 
fijne dag
groet

Johnny op 30-05-2010 18:43
Eric, ik heb een aanvullinkje voor dit verhaal:
 
 
groetjes: Johnny
Crazy Martin op 04-09-2012 11:46
Zoals altijd weer een mooie biografie. Ik heb weer veel geleerd.
 
Groeten
Martin
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl