barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Albert Ammons (1907 - 1949)
 
Albert Clifton Ammons werd geboren in maart 1907 in Chicago. Als jonge man leerde hij het piano spelen voornamelijk van Jimmy Yancey, die een grote invloed had op de bluespianisten van Chicago door zijn werk op rent parties en andere gelegenheden. Ammons werkte samen met andere pianisten uit zijn stad en deze groep vormde een tegenpool voor de stridepianisten in Harlem, zoals Fats Waller en Count Basie. Tot deze club vrienden behoorden buiten Ammons en Yancey o.m. Clarence 'Pine Top' Smith, Jimmy Blythe, Cripple Clarence Lofton, Hersal Thomas en Meade Lux Lewis. Lewis en Smith hadden al in de twintiger jaren opnamen gemaakt en onder de bluespianisten waren zij de pioniers in wat later de boogie woogie zou gaan worden.
Albert Ammons had allerlei normale baantjes, leidde zijn eigen combo en werkte voor andere bandleiders tot zijn grote doorbraak kwam: een vaste stek in Club DeLisa, de belangrijkste nachtclub op Chicago's Southside. Dit contract, dat in 1935 begon, leidde tot zijn ontdekking door John Hammond en de eerste opnamen voor Decca in februari 1936.
In 1938 werd Ammons uitgenodigd voor het inmiddels legendarische Spirituals to Swing concert in de Carnegie Hall in New York in 1938. Hij begeleidde daar Sister Rosetta Tharpe en Big Bill Broonzy en had daar ook een eigen optreden met "Boogie Woogie". Daarnaast speelde hij daar nog samen met zijn vriend Meade Lux Lewis en de uit Kansas City afkomstige Pete Johnson.
Naar aanleiding van dit optreden speelden de drie pianisten de komende jaren regelmatig samen, als duo in verschillende combinaties en als trio. Regelmatig voegde zanger Joe Turner zich bij hen. Zij maakten opnamen voor Vocalion, Blue Note en Victor. Naast de reguliere optredens verschenen zij in films en op de radio. In de herfst van 1941 hadden Ammons en Johnson een eigen 2,5 uur durende radioprogramma op WABC in New York.
In 1944 maakten Ammons twee keer opnamen voor Commodore; één als solo-artiest en de andere waarin hij werd begeleid door zijn band de Rhythm Kings. Een jaar later keerde hij terug naar Chicago, waar hij een nieuwe Rhythm Kings oprichtte en met hen ging optreden en opnamen maakte.
Tot die tijd was het gebruikelijk dat de blues of simpele jazzdeuntjes als basis voor de Boogie Woogie diende. Albert Ammons gebruikte echter ook normale popliedjes, zoals "Deep In The Heart Of Texas", "Roses Of Picardy" en "Swanee River" en maakte er met zijn rollende linkerhand echte boogie woogie van, waarmee hij bewees dat men ieder muziekgenre kan gebruiken. Zijn bewerking van het laatste nummer stond jaren later overigens model voor "Swanee River Hop" van Fats Domino.
 
In 1948 werd hij uitgenodigd om te spelen op de Inauguration Ball van President Truman. Tijdens dat optreden werd hij plotseling ziek en leed sindsdien aan ernstige hartproblemen. Aan deze ziekte zou hij in december 1949 komen te overlijden.
 

Reacties

Edwin op 02-06-2010 12:20
De naam zegt me niets. Maar wat een heerlijke muziek!
Weet weinig van die artiesten op dit gebied.
Rob Hoeke vond ik lekker om naar te luisteren.
Maar dit is echt authentiek.
 
Fijne dag
groet
barnowlblues op 02-06-2010 14:22
Edwin,
 
Mensen als Albert Ammons en Pete Johnson hebben het genre min of meer uitgevonden, als dat van muziek kunt zeggen. Daarom zijn zij zo waardevol en doe ik een poging hen niet te laten vergeten.
 
Groet
Eric
Johnny op 02-06-2010 19:07
Ik heb laatst wat clipjes van Winnifred Atwell zitten bekijken en beluisteren. Niet te geloven, wat kon dat mens spelen zeg.
Maar natuurlijk is Albert Ammons ook niet misselijk. Heerlijke muziek.
mieja op 25-08-2010 23:11
Dit doe jij heel goed Eric,
 
zo worden ze niet vergeten.
 
 
 
Frenk op 11-03-2011 08:20
Leuk om deze ook te leren kennen. Ik ben hier via de link bij het clipje gekomen.
 
Greetz
Frenk
Crazy Martin op 13-08-2012 09:59
Mooi verhaal van een legende. Toch wel een van de 'uitvinders' van de boogie woogie.
 
Groet
CM
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl