barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Diabel Cissokho & Ramon Goose - Mansana Blues
Ik ben zelf altijd een beetje huiverig als er een cd uitkomt van een Westafrikaanse muzikant en deze wordt gelanceerd met kreten als Mali Blues en Roots van John Lee Hooker enz. De muziek van Ali Farka Toure is daar een duidelijk voorbeeld van. Ook de ontdekkingstocht van Corey Harris, waarin de directe lijn tussen West-Afrika en John Lee Hooker wordt “bewezen”.
 
Deze cd is daar geen uitzondering op. Diabel Cissokho uit Senegal speelt de kora en zingt in de talen  Mandinka, Woloff en Peul. Samen met de engelse gitarist Ramon Goose heeft hij deze cd gemaakt, waarbij Westafrikaanse songs en ritmes zich vermengen met de blues. Ramon Goose komt uit de formatie Nu Blues, en was hierbij ook al niet vies de grenzen te verleggen. Bassist Akos Hasznos en drummer Eric Ford completeren het gezelschap.
   

In tegenstelling tot wat ik hierboven schreef vind ik het geen slechte cd. De songs zijn vrolijk, klinken goed en zijn aanstekelijk. Omdat Diabel uitsluitend in de eerder genoemde talen zingt heb ik geen flauw idee of de songs ook echt zo vrolijk zijn, maar ach....een kniesoor die daarop let. Zelf vind ik "Yeurmande", het door de bluesgitaar verrijkte "Talibe" en het dromerige "Kouma" de hoogtepunten van de cd. Op "Wherever I Go" zingt Diabel in één van zijn talen en Ramon in het Engels. Een mooi nummer, waarop kora en akoestische gitaar zich goed aanvullen.
Ik heb de cd op mijn iPod gezet en ik ga hem zeker nog vaker beluisteren. Naar mijn mening kunnen de heren hoge ogen gooien op menig festival.
 
Verwacht in de muziek van Diabel Cissokho geen “oorsprong van de blues”. Zijn muziek is doorspekt van Arabische invloeden en Westafrikaanse ritmes ("Abaraka" is daar een mooi voorbeeld van). De blues is duidelijk afkomstig van Ramon Goose. Het door hem gezongen "Deep Blue Sea" lijkt nog het meest op blues.Reacties

Frenk op 03-07-2010 10:08
Bijzondere muziek. Toch hoor je er wel blues in
 
Greetz Frenk
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl