barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Geschiedenis van de blues 1890 - 1950
Niemand kan ontkennen dat de blues een belangrijkere rol heeft gespeeld in de geschiedenis van de populaire muziek dan welke andere muzieksoort dan ook. Buiten het feit dat het een geheel eigen kunstvorm is is het ook de voorvader van verschillende van de huidige populaire muziekgenres. Zonder de blues zouden er geen Beatles of Jimi Hendrix, geen Led Zeppelin of Nirvana, Louis Armstrong of Miles Davis, James Brown of Stevie Wonder, Pink Floyd of Frank Zappa zijn geweest. De lijst is eindeloos.
De blues kwam voort uit de ontberingen van de zwarte slaven en kwam op aan het eind van de negentiende en begin van de twintigste eeuw. Rond 1900 bestond deze muziekstijl uit een drieregelig couplet met een zangstijl, die rechtstreeks afkomstig was van de worksongs van de slaven. Deze “vraag-en-antwoord”-stijl was een essentieel onderdeel van het slavenwerk, waarbij de ploegleider een regel zong, waarop de arbeiders met een volgende regel antwoordden. Deze stijl werd verder ontwikkeld door de gitaristen, die dan een regel zongen en dit beantwoordden met hun gitaar. Deze muziek werd door de zwarte bevolking vaak gezongen als zij zich terneergeslagen voelde, 'blue' in het Engels. Rond 1910 werd het woord blues al gebruikt om dit genre aan te duiden. Hiervan gebruik makend bracht de zwarte componist en orkestleider W.C. Handy in 1912 het nummer “Memphis Blues” uit.
In de twintiger waren veel zwarten van het platteland verhuisd naar de stad en zij namen hun muziek met zich mee. Mamie Smith, een vaudeville zangeres uit New York, bracht in 1920 het voor zover bekend eerste bluesnummer op de plaat uit, “Crazy Blues”. Door het succes ervan volgden al snel andere zangeressen, waaronder Bessie Smith en Ma Rainey. Jazztrompettist Louis Armstrong begeleidde hen vaak op deze opnamen, waarbij hij ook een flink stuk blues opnam in zijn zang- en trompetspel.
Straatmuzikanten als Blind Lemon Jefferson begonnen ook met het maken van opnamen, waarmee zij een nieuwe generatie bluesgitaristen inspireerden.
 
De dertiger jaren waren een cruciale periode voor de ontwikkeling van de blues. In deze periode reisden bluesartiesten als Charley Patton, Son House en Robert Johnson, afkomstig uit de Mississippi Delta, door het hele zuiden en bezongen hun leed, vrijheid, liefde en sex. Robert Johnson beweerde een pact met de duivel te hebben gesloten zodat hij een betere gitarist zou worden.
Aan de oostkust ontwikkelden artiesten als Blind Boy Fuller, Brownie McGhee en Rev. Gary Davis een meer 'folk'-achtige stijl, genaamd Piedmont-blues. En in Kansas City zoog Count Basie de blues op en verwerkte dit in zijn Big Band Jazz, terwijl in New York Billie Holiday het publiek hypnotiseerde met haar sensuele stemgeluid.
De blues ontwikkelde zich ook in de veertiger jaren verder en er ontstonden geheel nieuwe stijlen. In Los Angeles waren bandleiders Louis Jordan en Tiny Bradshaw de pioniers van de zogenaamde Jumpblues, een opwindende stijl, die was opgebouwd rond zangers en saxofonisten. Het “vraag-en-antwoord”-schema werd nog steeds gehanteerd, maar nu met zangers en saxofonisten in de hoofdrollen. Aan het eind van de veertiger jaren vloeide uit de Jumpblues de Rhythm & Blues, waarin zangers een belangrijker plaats innamen dan instrumentalisten.
 
In Chicago werd de eerste electrische blues gehoord. De plaatselijke bluesartiesten namen het principe van de stijl, die zij in de Mississippi Delta speelden, versterkte het met speakers en begonnen in kleine bands te spelen. Dankzij mensen als Little Walter begon ook de versterkte mondharmonica terrein te veroveren.

Reacties

Johnny op 12-06-2010 08:00
Prima en leerzaam verhaal, maar lastig lezen met die kleine lettertjes.

prettig weekend Eric. ;)
barnowlblues op 12-06-2010 09:29
Ik heb het lettertype aangepast. Dit gaat nu vast beter.
Edwin op 12-06-2010 12:10
Interessante achtergrond info. 
 
Met belangstelling gelezen.
In de blues hoor je vaak de pijn van het verleden.
 
fijn weekend
Groet Edwin
Johnny op 12-06-2010 17:54
Perfect
 
Zizy-Marlene op 13-06-2010 15:08
Heel leuk en interresant om te lezen Eric. Veel namen zijn mij bekend.
 
Dank je wel.
 
groets Wil/Zizy
 
 
Frenk op 14-06-2010 22:02
Duidelijk verhaal
 
Greetz
Frenk
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl