barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Magic Frankie
Magic Frankie is al jarenlang een markante persoonlijkheid op de binnen- en buitenlandse bluespodia. Altijd perfect gekleed gaand brengt de “Gangster of the Blues” zijn muziek met groot vakmanschap ten hore.
 
Frank van den Bergh, zoals hij in het dagelijks leven bekend staat, werd op 13 augustus 1961 in Breda geboren in een gezin met zeven kinderen. Al op de middelbare school begon Frank met gitaar spelen. Hij heeft ook nog eens les gehad, maar al na een jaar zei zijn gitaarleraar hem dat hij hem niets meer kon leren en vanaf dat moment begon Frank zijn eigen stijl te ontwikkelen, waarbij zijn invloeden grotendeels afkomstig waren van de texanen Freddie King en Albert Collins, maar ook de countryblues van Skip James en de Chicago Blues hadden een flinke vinger in de pap.
Na het behalen van zijn Havo-diploma besloot Frank verder de muziek in te gaan. Om toch wat geld te verdienen begon hij eerst met werken in een supermarkt.
 
In 1982 formeert Frank een eigen groep: Magic Frankie's Bluesband. Omdat hij nogal ambitieus is wisselt de samenstelling voordurend. Na een aantal jaren is de juiste bezetting gevonden: John Zwetsloot (bas), Michael Breukers (toetsen) en zijn broer Coen van den Bergh (drums). De naam veranderd in Magic Frankie And The Blues Disease, geïnspireert op het nummer Boogie Disease van de Amerikaanse one-man-band Dr. Ross.
Op het podium presenteert Magic Frankie zich niet alleen als een gedreven muzikant met veel gevoel voor stijl en timing, maar ook als een geboren performer. Hoewel hij in het dagelijks leven een tamelijk onopvallende verschijning is, ondergaat hij op het podium een waarlijke gedaante-verwisseling. Hij gaat daar steevast gekleed in een gangster-outfit die Al Capone niet zou hebben misstaan. Door hard werken, veel op te treden in kroegen, zalen en festivals volgens diverse radio- en tv-optredens. En na in 1986 in het voorprogramma van Johnny Winter te hebben gestaan heeft Magic Frankie zijn plaats veroverd in de vaderlandse blueswereld.
 
Hoewel zijn muziekstijl duidelijk beinvloed is door de Chicagoblues bestaat Magic Frankie's repertoire voor een groot deel uit eigen werk. Dat komt al tot uiting op zijn debuut-cd "Are You Listenin'!!", die in 1987 in twee dagen wordt opgenomen voor het kleine Bredase Spronk-label. De plaat wordt door zowel pers als publiek enthousiast onthaalt en in de Verenigde Staten zelfs genomineerd voor een W.C. Handy Award.
De opvolger "It's Magic" uit 1990 bevat wederom een opvallende mix van Chicago-blues covers en eigen werk.
John Swetsloot en Michael Breukers zijn vervangen door Carel de Neeve en Frank van Heteren. B.B. King, in wiens voorprogramma ze dat jaar tijdens zijn europese toernee spelen, schrijft hoogstpersoonlijk een lovende aanbeveling op de hoes: 'your group really plays my kind of blues.' Magic Frankie en trouwens de enige nederlander, die ooit door B.B. King op het podium werd geroepen om te jammen. Behalve voor B.B. King speelt Magic Frankie als voorprogramma van Johnny Winter en Ray Charles.
 
In 1996 slaat Magic Frankie de handen ineen met Kaz Lux voor een plaat en een tournee. Op de plaat, "Hearts In Sorrow", dragen beiden nieuwe songs aan en putten ze uit hun verleden. Daarnaast brengen ze, bijgestaan door de mandoline, accordeon en fiddle van Rens van der Zalm, een afwisselende selectie oude countryblues en folksongs. Op het album Lucky probeert hij een jaar later voorzichtig nieuwe wegen in te slaan. De songs zijn pop-achtiger en er wordt met samples geëxperimenteert. Daartoe wordt de van onder meer Lois Lane bekende producer, muzikant Bart van Poppel aangetrokken. Andere gasten op deze plaat zijn: de van Lois Lane bekende Monique Kleman, ex-Fatal Flowers, ex-Shine drummer Henk Jonkers en fluitist Thijs van Leer.
Daarnaast onderneemt Magic Frankie een met de nodige publiciteit omgeven solotournee langs gevangenissen. Tijdens deze optredens nam hij een live plaat op, "Live Behind Bars", die in 1999 werd uitgebracht.
 
In 2003 wordt Magic Frankie door de Groningse bluesgitarist Hans van Lier deel te nemen aan diens cd-project "Hand van Lier & Friends". Op deze cd speelt Frankie op 5 nummer mee. Andere deelnemers zijn o.m. ex-Rolling Stone Mick Taylor en de begeleidingsband van Stevie Ray Vaughn: Double Trouble.
 
In november van datzelfde jaar wordt Magic Frankie in het ziekenhuis opgenomen met een herseninfarct veroorzaakt door extreem hoge bloeddruk. Op doktersadvies worden zijn optredens voor enkele maanden opgeschort. Eind maart 2004 is Magic Frankie weer terug op oude sterkte en met een nieuwe bezetting die bestaat uit Pascal Lanslots (Hammond, piano), Eric Wels (basgitaar) en Frans Damen (drums, ex-Time Bandits). Het eerste optreden in 2004 is tijdens het Rijnmond Jazzgala te Rotterdam met als ritmesectie drummer Frans Damen en bassist Henk Arts.
 
Toch blijft Magic Frankie tobben met zijn gezondheid en ook in zijn privéleven loopt niet alles op rolletjes. Als resultaat hiervan komt de muzikale carriere op een laag pitje te staan.
Magic Frankie treedt in de laatste jaren regelmatig op. Vaak begeleid door de Southside Blues Revue en ook als gastmuzikant bij diverse bands en hij begint weer aan een voortzetting van zijn carriere te werken. Inmiddels heeft Magic Frankie weer een uitstekende band om zich heen verzameld en is hij klaar voor een volgende stap in zijn muzikale loopbaan.
 
 
 
 
Voor meer informatie, zie www.magicfrankie.nl

Reacties

Frenk op 18-06-2010 23:00
Heb ik vorig jaar nog op de Rotterdam Bluescruise gezien. Maar wie vertel ik dat, daar was jij ook.
 
Greetz
Eric
barnowlblues op 15-08-2011 07:47
barnowlblues op 23-11-2011 11:30
Frenk op 12-02-2012 11:04
Hey Eric
 
Dat was gisteren weer ouderwets genieten in Delft. Leuk ook jou en je vriendin weer gezien te hebben. Ik neem aan dat er weer een stukje verschijnt? Je was in ieder geval druk bezig foto's te maken.
 
Greetz
Frenk
barnowlblues op 06-09-2012 10:45
Op zaterdag 8 september a.s. treedt Magic Frankie op in Schiedam:
 
Locatie : Stadserf
Tijd  : 14.00 uur
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl