barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Anders Osborne - American Patchwork
Dat Anders Osborne afkomstig is uit Zweden kun je aan zijn muziek niet opmaken, zo is het geworteld in de authentieke Americana. Hij woont dan ook inmiddels al weer enige tijd in New Orleans. Dat bij een album de titel de lading dekt is vaak niet het geval, maar deze cd is wat dat betreft een positieve uitzondering. Wat Osborne laat horen is een verzameling van diverse amerikaanse muziekstijlen, een lappendeken, “American Patchwork” dus. Op dit inmiddels 10e album wordt hij begeleid door Robert Walter op toetsen, bas, synthesizer en clavinet, Pepper Keenan op gitaar en percussie en Stanton Moore op drums.
Met de opener “On The Road to Charlie Parker” begint de cd met een stevig nummer met scheurend gitaarwerk. Hierin brengt hij een ode aan jazzlegende Charlie Parker. Dan gooit hij het met “Echoes Of My Sins” meteen over een heel andere boeg. Een funky nummer, gezongen met een soulvolle stem. Met “Got Your Heart” volgt een uitstapje naar de Cariben, een vrolijk klinkend nummer op reggaebasis.
“Killing Each Other” is een onvervalst rocknummer uit de anti-oorlog traditie van de laat-zestiger jaren. Het rustpunt komt in de vorm van “Acapulco”, een ballade dat zomaar van de hand van Leon Russell of John Hiatt zou kunnen zijn. Een vleugje countrypop met de haast verplichte “snik” in de stem. Maar voordat we té sentimenteel worden worden we wakker geschud door de onvervalste bluesrocker “Darkness At The Bottom” met een venijnige gitaarsolo.
Met “Standing With Angels” wordt weer een tandje teruggeschakeld en “Love Is Taking It's Toll” bluest er weer heerlijk op los met een stevige begeleiding, scheurend gitaarwerk en een fel gitaarduel. In “Meet Me In New Mexico” blinkt Osborne voornamelijk uit door zijn vocale prestaties, waarbij hij in de beste soultraditie door om het ritme heen te zingen een spanning weet te creëren. Hierdoor blijft het nummer je aandacht vasthouden.
In het laatste nummer, het singer/songwriter-achtige “Call On Me” schept hij hetzelfde effect, maar dan in de vorm van een akoestische ballade. Niet een uitsmijter, zoals ik dat zelf graag zie, maar een song die van begin tot het blijft boeien. Op deze cd een passende afsluiter.
 
Een geweldig afwisselende cd, waar diverse muziekstijlen de revue passeren. Niet een cd van iemand die zijn stijl nog zoekt, maar één die al deze stijlen beheerst en ze als de eerdergenoemde lappendeken presenteert. Een absolute aanrader.
 
Charlie Parker

Reacties

Zizy-Marlene op 24-07-2010 18:59
Zo ik heb een hoop in te halen hier met lezen en luisteren..zie ik.... .heb nu ook even alleen de muziek geluisterd.. Kan niet zolang zitten voor de pc....ik heb al velen verwaarloosd.. ook mede door dat ik veel buiten ben ..Het is nu eenmaal zomer Joepie
Maar lekker muziekje weer.Eric.
Frenk op 26-07-2010 00:23
Deze kende ik ook nog niet. Ik leer weer een hoop van je, kerel. Goede muziek, overigens!
 
Greetz
Frenk
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl