barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Erja Lyytinen - Voracious Love
Met “Voracious Love” brengt de Finse Erja Lyytinen haar zesde solo-cd uit. En als je de twee albums die ze samen met Ian Parker en Aynsli Lister meetelt dan is het inmiddels haar achtste cd. Haar laatste drie cd's, waaronder "Voracious Love" zijn op het Duitse RUF-label uitgebracht. Dertien nummers, waarvan slechts één cover, bevat dit album, die zij haar meest persoonlijke noemt. Lyytinen is een uitstekende gitariste met een fraaie stem, die ook nog een prachtige nummers kan schrijven.
 
Het album begint met het krachtige titelnummer, maar wordt dan melodieuzer en soms heel gevoelig, zoals in de met strijkers begeleidde “Bed Of Roses”. Dit en het volgende nummer “Bird” is meer pop dan blues en beide nummers zouden het op single waarschijnlijk niet eens slecht doen.
“Gilmore” is een mooi lied dat gaat over pijn lijden en hier hoor je zelfs een vleugje Janis Ian in Erja's stem terug, begeleid door ingetogen gitaarwerk. Met “I Think Of You” word je vooral door het rustige gitaarwerk weer langzaam terug naar de blues gehaald.
In het funky “Oil And Water” trekt ze weer wat feller van leer met de van haar zo markante slidegitaarklanken. “Can't Fall In Love” vind ik zelf één van de mooiste nummers. Een mooie ballade, gezongen met een soulvolle stem, begeleid op de Hammond en afgewisseld met een mooie ingetogen gitaarsolo.
Met “One Thing I Won't Change”is het weer gedaan met de rust. Een bluesrocknummer met een tenenkrommende gitaarsolo. Dan is het akoestische “Soul Of A Man” (de enige cover) helaas een inzakker. Niet dat het een slecht nummer is, maar voor mij had deze op een andere plaats op de cd mogen staan. Het korte “The Road Leading Home” geeft een bepaalde eenzaamheid weer, zoals je dat waarschijnlijk alleen met een slidegitaar kunt oproepen. Na het laatste nummer “No Place Like Home”, akoestisch en kort, blijf ik toch een beetje met een onvoldaan gevoel achter. Eigenlijk had ik een wat ruigere uitsmijter verwacht en met dit laatste nummer zakt het naar mijn mening wat in.

Dat is eigenlijk ook de kritiek die ik na het beluisteren van deze cd heb. Het zijn allemaal goede nummers. Goed geschreven, goed gespeeld. Niet allemaal blues, maar duidelijk wel op blues geënt.
Ik ben alleen van mening dat de volgorde van de songs iets anders had gemogen. De cd begint met een stamper, dan een paar rustige nummers, gevolgd door een lekker stuk bluesrock en dan gaat het geheel met de akoestische nummers als een nachtkaars uit. Misschien dat daar bij de volgende keer beter over kan worden nagedacht.
Erja Lyytinen

Reacties

Frenk op 20-07-2010 13:48
Deze kende ik nog niet; klinkt best goed. Bedankt voor de tip
 
Greetz
Frenk
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl