barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
In Memoriam: Phillip Walker
Vandaag, 22 juli 2010 is in Palm Springs de gevierde bluesgitarist en -zanger Phillip Walker overleden aan de gevolgen van een hartstilstand. Hij is 73 jaar oud geworden.
Tijdens zijn meer dan vijftig jaren durende muziekcarrière heeft Walker talloze solo-albums opgenomen, toerde met Clifton Chenier, Etta James, Jimmy Reed en Lowell Fulson. In 1999 won hij samen met Lonnie Brooks en Long John Hunter een Blues Music Award voor hun gezamenlijke album “Lone Star Shootout”. Guitar Player Magazine beschreef zijn muziek het treffendst als “big Texas meets West Coast cool”
Walker werd beschouwd als één van de beste Texas/West Coast-stijl bluesgitaristen en zangers. Zijn melodieus venijnige gitaar en droge, wat slepende stem kwamen duidelijk uit Texas, waar hij zijn jeugd doorbracht. Na zijn verhuizing naar Californië in 1959 nam hij het beschaafde, jazzy geluid van de West Coast op in zijn spel.
 
Phillip Walker werd op 11 februari 1937 geboren in Welsh, Louisiana en hij bracht zijn jeugdjaren door in Port Arthur, Texas. Hij was vastbesloten gitaar te gaan spelen en liet zich beïnvloeden door T-Bone Walker, Gatemouth Brown, Lonesome Sundown, Lonnie Brooks en Long John Hunter. In 1954 nodigde Zydeco-ster Clifton Chenier de 17-jarige Phillip uit om zijn band te komen versterken. Na twee jaar bij hem gespeeld te hebben verhuisde Walker naar El Paso, waar hij samen met zijn oude vriend Long John Hunter onveilig maakte. In 1959 verhuisde hij naar Los Angeles nadat hij door producer J.R. Fulbright was uitgenodigd een single op te nemen voor het aldaar gevestigde Elko Records.
Hij nam twee singles voor hen op en speelde regelmatig in het nightclub circuit van Los Angeles. Walker had al snel een reputatie opgebouwd als een van de beste gitaristen van de westkust en in 1969 speelde hij zelfs even in de band van Little Richard. Hij ontmoette producer Bruce Bromberg en diens partner Dennis Walker datzelfde jaar en de drie werkten tot de late tachtiger jaren samen, waarbij zij een flink aantal singles uitbrachten voor diverse labels. Ook toerde Walker veel in Europa en hij nam albums op voor Rounder Records en het Japanse P-Vine.
 
Op zijn in 1988 uitgebracht album “Blues” stond een door Dennis Walker geschreven “Don't Be Afraid Of The Dark”, dat enkele jaren later een grote hit voor Robert Cray zou worden. In 1992 nam hij een album op voor het Engelse JSP en in 1994 tekende hij voor Black Top, voor wie hij twee succesvolle cd's uit zou brengen. En in 1999 verscheen het al eerder genoemde “Lone Star Shootout”, waarvoor hij een Blues Music Award won.
Ook in de volgende jaren bleef hij toeren en albums uitbrengen. Zijn laatste cd, “Going Back Home” dateert van 2007.
 
Trouble In My Home

Reacties

Willem Bijmans op 23-07-2010 12:33
Jammer, een fantastische gitarist. Ik heb hem twee jaar gelden nog zien optreden in Ospel.
 
Groeten
Willem
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl