barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Johnny Kendall & the Heralds
Tegelijk met de Engelse bluesexplosie van begin zestiger jaren was dit muziekgenre ook in Nederland al doorgedrongen. De eerste Nederlandse bluesband, die een plaat uitbracht was niet, zoals velen denken, Cuby & the Blizzards, maar de uit Amsterdam afkomstige formatie Johnny Kendall & the Heralds.
Deze band ontstond in 1963 toen de muzikanten van de groep Les Sylvains gingen optreden met zanger Johan Donkerkaat, die zich Johnny Kendall noemt. De groep bestond verder uit gitarist /pianist Dennis Jacquet, gitarist Frits van Es, bassist Gerard Veen en drummer Wim Roosenboom.
In mei 1964 bracht de groep zijn eerste single “Eenzaam hart” uit, wat de groep later als vergissing beschouwde. Datzelfde jaar kreeg de groep landelijke bekendheid door een televisieoptreden in het talentenprogramma Nieuwe Oogst. Ze speelden daar de B-kant van hun eerste single: “Sinds ik jou daar zag staan”, een cover van “I saw her standing there” van de Beatles. Hoewel de jury ontevreden was over het optreden, braken Johnny Kendall & the Heralds niet lang daarna door. De groep schakelde over op Engelstalig repertoire en had in het najaar zijn eerst hit met de bluesklassieker “St. James Infirmary”, dat daarmee de eerste Nederlandse bluesplaat werd. Door deze hit kreeg de groep ook succes in het buitenland, wat onder andere optredens in Spanje en Italië opleverde. Ook hun opvolger “Jezebel”/”Hoochie Coochie Man” haalde de hitlijsten.
Begin 1965 werd ook de volgende single “See See Rider” een hit. Het eerste en enige album van de groep, “On The Move” verscheen in september 1965 en werd door het succes in Italië ook in het Italiaans opgenomen.
               
Na het album nam het succes van Johnny Kendall & the Heralds af. Tot in 1967 bracht de groep nog wel een aantal singles uit, waaronder het door Peter Koelewijn geschreven “Run Run Run”. Maar in 1968 gingen zij toch uit elkaar. Johnny Kendall formeerde gauw daarna een nieuwe groep en nam een single op als de Johnny Kendall Selection. Een jaar later voegde Kendall zich als vervanger van Bob Bouber bij ZZ & de Maskers. Dit bleef allemaal vrijwel onopgemerkt en hield niet lang stand.
In 1969 verscheen “St. James Infirmary” opnieuw op single en haalde de tipparade. Gitarist Gerard Veen ging spelen in de band van Tony Alberti, de broer van Willeke Alberti. In de jaren zeventig werkte Kendall samen met Wally Tax en Bert Kaempfert en formeerde hij de groepen Johnny Kendall Machine en Pineapple. In 1974 werd “St. James Infirmary” opnieuw uitgebracht, deze keer als EP. Pineapple ging in 1981 uit elkaar en daarna stopte Kendall een tijd als zanger.
 
St. James Infirmary” wordt in 1989 maar weer eens opnieuw uitgebracht, ditmaal in een gladde remix. Het plaatje gaat onopgemerkt ten onder. In 1993 kwamen de nog levende leden van Johnny Kendall & the Heralds weer bij elkaar voor een kortstondige reünie. Dennis Jacquet was in 1984 overleden. De groep nam in 1994 in eigen beheer het album “Old, New And Borrowed Songs”op, waarop ze tien nummers uit de jaren zestig opnieuw inspeelden en vijf nieuwe nummers hadden toegevoegd. Sinds 2005 treedt Johnny Kendall geregeld als gast op bij De Maskers in hun Back to the real sixtiesshow.
 
See See Rider

Reacties

Frenk op 26-07-2010 00:21
Lekker deuntje, dat orgel heeft wel weer iets weg van House of the Rising Sun van de Animals
 
Greetz
Frenk
Martijn Vermeulen op 26-07-2010 10:50
Dat is een leuk weetje. Ik had ook gedacht dat C&B de eerste waren, maar zo zie je maar weer. Leuke site, ik zal hier eens vaker langskomen
 
Groeten Martijn
barnowlblues op 29-08-2011 08:22
Nieuw filmpje toegevoegd.
Irma op 07-03-2012 21:44
Wil wel is weten hoe het met frits van es gaat
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl