barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Mississippi Heat - Let's Live It Up!
Mississippi Heat is een band, die al weer sinds 1991 bestaat en in tegenstelling tot hun naam onvervalste Chicago Blues ten gehore brengt. Oprichter en bandleider is de in Israel geboren Pierre Lacocque, die in Frankrijk, Duitsland en België is opgegroeid en pas in 1969 op zijn 16e in Chicago aankwam. De band is opgebouwd rond zangeres Inetta Visor en de harmonica van de al eerder genoemde Lacocque. Verder bestaat de band uit gitarist Giles Corey, organist/pianist Chris “Hambone” Cameron, drummer Kenny Smith en bassist Stephen Howard. En verder de blazers Kenny Anderson, Hank Ford, Bill McFarland en Sam Burkhardt.


 
Hun laatste cd “Let's Live It Up” is inmiddels hun negende en alweer de derde voor het label Delmark. Hierop worden zij op enkele nummers ter zijde gestaan door Carl Weathersby en John Primer, terwijl op één nummer Rhonda Preston de zang overneemt.

Elf van de viertien songs zijn geschreven door Lacocque en deze variëren van recht-toe-recht-aan shuffles tot uptempo stukken, terwijl een ballade ook niet wordt geschuwd. De eerste drie nummers “Let's Live It Up”, “Steadfast Loyal And True” en “Jumpin' In Chi-Town” zijn vlotte songs; de tweede met zang en gitaar van Weathersby. “She Died From A Broken Heart” is een treurige ballade met een mooie interactie tussen harmonica en gitaar.
Maar veel tijd voor droefheid is er niet: “Betty Sue” is een vrolijke, vlotte jumpblues met een dito gitaarsolo. Met “Another Sleepless Night” doen we een uitstapje naar de soul en waan je je met de prachtige stem van Inetta, de blazers en Albert King-achtige gitaar terug in de zestiger jaren. En de gospel “Peace Train” verdiept dit uitstapje nog meer en zelfs ik heb moeite om stil te blijven. En dat wil wat zeggen.
De geest van Albert King komt tijdens “Been Good To You” nog even om de hoek kijken als Carl Weathersby de gitaar in handen krijgt. Weer een prachtige soulblues. “I Want To Know” is weer een stuk vlotter en heeft een prachtige duet van (ja hoor, weer) AK-gitaar en hammondorgel. Bij “Enlighten Me” speelt de mondharmonica vraag-en-antwoord met de zangeres, opgevrolijkt door eerst een solo van de piano van Cameron en later de harmonica van Lacocqe.
Gastvocaliste Rhonda Preston neemt de honeurs waar op “Daggers & Spears”. En wat kan dat mens vuil en gemeen zingen. The Devil Is Having A Field Day With Me De rillingen lopen gewoon over je rug. Brr. “Don't Cry For Me” is gelukkig weer wat vrolijker. Dat wil zeggen, alleen wat melodie en ritme betreft; de tekst blijft net zo sinister. Toch een lekkere soulblues. Gesteund door de blazers maken Inetta, pianist Cameron en gitarist Corey er nog een vrolijke boel van. Gastgitarist John Primer mag zijn eigen “I Got Some News Today” zingen en spelen. Een typisch, lekkere Chicagoblues, zoals we van hem gewend zijn. En met “Until We Meet Again (Au Revoir Et A Bientot)” komt dit album ten einde. Een lekker vlot afscheidsnummer, waarbij alle muzikanten nog even hun kunsten mogen tonen.

Ik duidde hierboven al min of meer aan dat de naam Mississippi Heat de lading niet echt dekt. Natuurlijk is de blues uit Chicago oorspronkelijk afkomstig uit Mississippi, maar wat de band hier neer heeft gezet is gewoon onvervalste Chicago Blues. Ruw, hard, niet gladjes en in de juiste traditie van Muddy Waters en Howlin' Wolf. De cd is precies zoals we van een uit Chicago afkomstige bluesband verwachten: echte ouderwetse en handgemaakte muziek. Leuk ook dat Weathersby en Primer hun medewerking hieraan hebben verleend, hoewel het gitaarwerk van Giles Corey mij meer kan bekoren, lekker scherp en venijnig.
Op hun site heb ik gelezen dat de band in augustus naar Europa komt. Hopelijk doen zij ook Nederland aan. Dit is een band die we moeten zien.
 Reacties

Frenk op 31-07-2010 11:09
Dat is een nieuwe voor me, die kende ik nog niet. Klinkt goed!
 
Greetz
Frenk
Eric op 20-11-2012 21:26

Nieuw filmpje

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl