barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Ray Charles (1930 - 2004)
Je zou kunnen zeggen dat Ray Charles degene was die de soul heeft ontwikkeld. Zangers als Sam Cooke en Jackie Wilson waren ook pioniers, maar Ray Charles voerde het nog een stukje verder door R&B, zwarte pop, blues, jazz en zelfs country samen te voegen tot één muziekstijl. Daarnaast had hij geweldige stem, was hij een fantastische pianist, bandleider en een geniaal componist.
De op 23 september 1930 in Albany, Georgia geboren Ray Charles Robinson raakte op zesjarige leeftijd blind door een glaucoom. Op de Florida School for the Deaf and Blind leerde hij diverse instrumenten bespelen. Als jonge tiener had hij beide ouders al verloren. Nadat hij op zijn vijftiende van school was gestuurd werkte hij als muzikant in Florida en 1947 besloot hij te verhuizen naar Seattle. Hij maakte eind veertiger jaren opnamen in de softe stijl van Nat King Cole en Charles Brown en nam o.m. “Confession Blues” op. Zijn eerste R&B Top 10 hit kwam in 1951 met “Baby, Let Me Hold Your Hand”.
Aan het begin van de vijftiger jaren toerde hij met Lowell Fulson en reisde hij naar New Orleans om samen te werken met Guitar Slim. Hij arrangeerde en speelde piano op Slims grote hit “The Things That I Used To Do”. Daarnaast was hij bandleider voor Ruth Brown. In deze tijd begon hij zijn eigen, ruigere stijl te vormen. Bij Atlantic Records kreeg hij de kans om deze nieuwe stijl op te nemen. “I Got A Woman” uit 1954 toont Charles' onmiskenbare gospelstem, begeleid door een strakke met blazers aangedreven band.
In de vijftiger jaren leverde Ray een hele serie R&B-hits af, die toen nog geen “soul” werden genoemd, maar toch al duidelijk die richting op gingen. "This Little Girl of Mine", "Drown in My Own Tears", "Hallelujah I Love Her So", "Lonely Avenue" en "The Right Time" waren allemaal grote hits. Maar pas met “What'd I Say” brak hij definitief door bij het poppubliek. Zijn album “The Genius of Ray Charles” uit 1959 gaf hem de bijnaam The Genius.
Aan het eind van de vijftiger jaren tekende hij bij ABC, waar hij een veel grotere controle kreeg over zijn werk. Met hits als “Unchain My Heart” en “Hit The Road Jack” verstevigde hij zijn reputatie. In 1962 verraste hij vriend en vijand door een country & western-album op te nemen en met “I Can't Stop Loving You” had hij zijn zoveelste nummer 1-hit. Hij was er niet vies van om over de rand van zijn bord te kijken, want behalve dit uitstapje naar de countrymuziek had hij bij Atlantic al opnamen gemaakt bij jazzmuzikanten als David “Fathead” Newman en Milt Jackson.
              
Hij bleef de volgende jaren enorm populair en scoorde hits als “Busted”, "You Are My Sunshine", "Take These Chains From My Heart" en "Crying Time". Dit werd onderbroken toen hij in 1965 werd gearresteerd voor bezit van heroïne. Als gevolg hiervan was hij een jaar lang afwezig. Maar in 1966 nam hij met de hit “Let's Go Get Stoned” de draad weer op alsof er niets was gebeurd.
Toch was zijn stijl iets veranderd en gaf hij de voorkeur aan popliedjes in plaats van rock en soul. Vaak begeleid door strijkers richtte hij zich meer op het easy listening-publiek. Desondanks was de invloed van Ray Charles groot op rockartiesten als Joe Cocker, Steve Winwood en zelfs in de zangstijl van Van Morrison hoor je hem terug.
 
In de komende decennia bleef hij nog platen maken en af en toe bereikte hij nog wel de charts, maar het leek wel alsof zijn grote tijd voorbij was. Hij kreeg o.m. Een rolletje in de eerste Blues Brothers-film en werkte ook mee aan de USA For Africa single “We Are The World”. Verder bleef Ray Charles wereldwijd een publiekstrekker van formaat en zijn optredens waren nog steeds goed bezocht.
 
Nadat hij in 2003 een heupoperatie had ondergaan plande hij een toer voor halverwege 2004. Maar dat mocht helaas niet meert gebeuren. Op 10 juni 2004 overleed Ray Charles aan de gevolgen van leverziekte in zijn huis in Beverly Hills.
Het over de voorgaande jaren album “Genius Loves Company” met duetten met o.m. Michael McDonald, B.B. King, Van Morrison werd postuum een groot succes, tegelijk met de film over zijn leven: “Ray”.
 
What'd I Say

Reacties

Edwin op 18-07-2010 21:31
Prima zanger, Ray Charles. Heb er nog een dvd van.
 
Al mijn elpees ben ik op onverklaarbare wijze kwijgeraakt. Daar zaten er ook een paar van hem tussen.
 
Groeten
barnowlblues op 18-05-2011 23:06
Nieuw filmpje toegevoegd
Frenk op 19-05-2011 16:48
Mooi artikel.
 
Greetz
Frenk
Crazy Martin op 25-09-2012 14:03
Topartiest, blijft boeien. Weer met plezier gelezen. Groet, Martin
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl