barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Bettye LaVette – Interpretations: The British Rock Songbook
Dat de 64-jarige Bettye LaVette niet van stilzitten houdt mag inmiddels wel duidelijk zijn. Terwijl haar leeftijdgenoten al aan het afbouwen zijn slaat deze soulzangeres steeds nieuwe wegen in.
Ook haar laatste album “Interpretations: The British Rock Songbook” is een dergelijk experiment. Zoals de titel aankondigt heeft zij twaalf Engelse rockclassics genomen en daar een geheel eigen versie van gemaakt. En nee, het zijn niet allemaal soulnummers, want evenzo makkelijk bewerkt zij songs van o.m. Pink Floyd en George Harrison. En dat doet zij op een schitterende manier.
Het album begint met een gevoelige en funky versie van “The Word” van de Beatles en het ingetogen gezongen Traffic-nummer “No Time To Live”, een anti-oorlogslied, blijft intens en helaas actueel. Het uptempo “Don't Let Me Be Misunderstood” (Animals) swingt weer de pan uit. Eén van de mooiste nummers is het door Robert Plant (Led Zeppelin) voor zijn overleden zoontje geschreven “All Of My Love”, waarbij zij de tekst enigszins naar haar eigen persoon heeft aangepast. Dit gevolgd door een schitterende uitvoering van George Harrisons “Isn't It A Pity”. Daarna volgt het voor mij beste nummer, een prachtige “Wish You Were Here” van Pink Floyd. Behalve de overbekende gitaarsolo heeft zij er een schitterende versie van gemaakt. Dan volgt “It Don't Come Easy” van Ringo Starr, Paul McCartney's “Maybe I'm Amazed” en een jazzy versie van “Salt Of The Earth” van de Rolling Stones.
Heel bijzonder om te horen. “Nights In White Satin” van de Moody Blues krijgt een bijzonder mooie souluitvoering. Met de eerste tonen van een funky bass en begeleid door blazers wordt “Why Does Love Got To Be So Sad” van Derek & the Dominos het meest swingende nummer van deze cd. Een prachtige song, die wat kwaliteit betreft toch behoorlijk dicht bij het origineel in de buurt komt. Een schitterende en ingetogen versie van “Don't Let The Sun Go Down On Me” van Elton John volgt hierop. Als laatste nummer volgt een fabuleuze live soul-versie van “Love, Reign o'er Me”, dat zij gezongen heeft tijdens de Kennedy Center Honors in 2008 voor Roger Daltrey en Pete Townshend. Een muzikaal hoogstandje en absoluut de moeite waard! Zie ook onderstaand filmpje.
 
Bettye LaVette heeft met dit album een absoluut topproduct afgeleverd. Zij is niet in de val getrapt om exacte kopieën van gecoverde songs te maken, maar heeft van ieder nummer een prachtige eigen soulversie. Oók van songs die niet met soul te maken. En dat is toch een prestatie van vanjewelste.
 
Love, Reign O'er Me

Reacties

Frenk op 20-08-2010 16:29
Wauw, wat mooi. Die ouwe rockers zitten daar met tranen in hun ogen.
 
Greetz
Eric
Jan de Bruijn op 21-08-2010 10:34
Prachtig. Laatst trad ze op in Paradiso; helaas was ik verhinderd. En nu zie ik pas wat ik gemist heb.
 
Mooie weblog trouwens.
 
Groet
Jan
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl