barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Dirty Sweet - American Spiritual
Dirty Sweet is een Amerikaanse southern-rockband, bij wie je je heel makkelijk terug waant in de jaren zeventig en tachtig, toen dit genre het meest van zich liet spreken. Dat bleek al bij hun eerste cd, maar met dit tweede album “American Spiritual” verstevigen deze aanpak nog eens extra. Het is een duidelijk gitaaralbum geworden, maar gelukkig hebben de heren voldoende variatie weten aan te brengen, zodat het niet alleen maar herrie geworden is.
Het eerste nummer “Rest Sniper, Rest” is een onvervalste rocksong, opgebouwd rond een drie-akkoordenschema en vormt een goede basis voor zang en gitaar. “You've Been Warned” zet het ingezette pad nog even lekker voort. En als je denkt even adem te kunnen halen bij het rustig beginnende “Star-Spangled Glamour” knallen de Pearl Jam-achtige grungegitaren alweer door de boxen. “Get Up Get Out”, een funky hardrocksong doet bij vlagen zelfs aan Led Zeppelin denken. Met af en toe een rustpuntje, dat onmiddellijk wordt weggevaagd door het gitaargeweld. De vijfde song “Please Beware” van Queens Of The Stones Age heeft een fraaie interactie tussen zang en gitaar. Nog even verlucht met een vlijmscherpe gitaarsolo. Dan een stapje terug met de ballad “An Empty Road” met een fraai Hammond/gitaar-duet.
“Kill Or Be Killed” begint met een T. Rex-achtige riff en mondt dan uit in een sinister gezongen rocksong, gedragen door de griezelig werkende gitaar en backbeat. In “Marionette” begint zanger Koontz rustig zijn verhaal te doen, terwijl drums en bas het nummer steeds meer opstuwen, achtergrondkoortjes invallen, de gitaar zijn eigen leven gaat leiden om samen het nummer naar een hoogtepunt te voeren. Iets wat in één klap voorbij is. Wellicht een van de meest interessante nummers op dit album. De Ted Nugent-achtige "Crimson Cavalry knalt vervolgens uit de speakers, gaat halverwege over in een rustige dubbele gitaarsolo om weer als een onvervalste headbanger te eindigen. Het laatste nummer is de akoestische “American Spiritual”; Dirty Sweet's versie van gospelmuziek. Prachtige samenzang. Je zou na het eerdere geweld haast vergeten dat de mannen ook nog ingetogen kunnen spelen en zingen.
 
Dirty Sweet, bestaande uit Ryan Koontz (zang), Nathan Beale (gitaar, zang), Chris Mendez-Vanacore (drums, zang), Christian Schinelli (bas) en Jeremy Brown (gitaar), heeft een prachtige cd gemaakt. Gevarieerd, stevig, maar toch verfijnd. Bij wijle met een nostalgische blik naar de zeventiger en tachtiger jaren.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl