barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Drijf-In Bluesfestival Giethoorn, 21 augustus 2010
Het is inmiddels al weer het 25e jaar dat Giethoorn de gastheer is van het Drijf-in Bluesfestival. En ook dit weer heeft de organisatie diverse artiesten van naam weten te strikken. Het begon al op vrijdagavond met het Drijf-Aan Blues, dat door Ralph de Jong en Sean Webster werd verzorgd.

Zaterdag was de hoofddag en het startschot werd 's avonds even na kwart over 8 gegeven door Magic Frankie, die door de Southside Blues Revue werd begeleid. Magic Frankie is geen onbekende in Giethoorn – hij speelde hier zelfs al tijdens de eerste editie – en ook vanavond bracht hij weer zijn eigen versie van de Chicagoblues ten gehore.
Eerst speelde de Southside Blues Revue als opwarmertje “T-Bone Shuffle” voordat de Gangster of the Blues het podium betrad. In de komende anderhalf uur werd het in groten getale (soms zelfs letterlijk) toegestroomde publiek vergast op blues van de bovenste plank. Begeleid door de soepel spelende band liet Magic Frankie zien eigenlijk nog steeds tot de top van de Nederlandse blueswereld te horen. Drummer Ruud Spetter en bassist Mark Harmsma hielden de basis strak bij elkaar om pianist Pim Spetter en gitaristen Armando Jansen en Magic Frankie het werk af te laten maken. Pim en Armando kregen van Frankie voldoende gelegenheid om te laten horen wat zij in huis hebben, waarbij vooral het ronder klinkende gitaarspel van Armando opvalt naast het scherpere van Frankie, waardoor elkaar mooi aanvulden.
 
Magic Frankie & Southside Blues Revue
 
Mede door het prachtige weer, de fantastische locatie en het opvallende goede geluid was dit een meer dan mooi begin van het bluesfestival. Om 10 uur was het optreden van Magic Frankie ten einde. En vanaf dat ogenblik verhuisde de muziek naar de cafés van Giethoorn, waar op diverse locaties verder werd gespeeld. We hebben tot na 12 uur bijna ieder kroeg bezocht en overal een flinke 'snuif' blues meegenomen, waarvan ik er een paar zal noemen.
 
In Botel speelde Danny Bryant's Red Eye Band. Ik heb Danny al diverse zien optreden en hij stelt eigenlijk nooit teleur. Zijn prachtige melodieuze bluesrock zorgde ervoor dat het publiek al heel snel stond te dansen. The Treble Shooters maakten er weer een leuke show in de Groothof. Na aanvankelijk aarzelen zorgde de aanstekelijke muziek en de humoristische show van Chris Hoyle er al snel voor dat ook hier de dansvloer snel gevuld was.
Toen snel naar Grandcafé Het Centrum waar de Veldman Brothers al waren begonnen met hun optreden. Ook deze keer speelde de band rond de gebroeders Veldman (tja, wie anders, met zo'n naam) een geïnspireerde set. Ook hebben we het optreden van King Mo in De Sloothaak nog even meegepikt. Deze redelijk jonge band, maar met ervaren muzikanten, steekt de oude garde naar de kroon. Een terecht keuze om hen af te vaardigen naar de International Blues Challenge, die in februari 2011 in Memphis wordt gehouden.
 
Ik laat het maar bij dit kleine overzicht, omdat dit de bands zijn die ik wat uitgebreider heb beluisterd. Van andere bands heb ik wel wat opgepikt, maar helaas was het tijdsbestek te kort om ze allemaal te beluisteren.
Als conclusie kan ik zeggen dat het Drijf-In Bluesfestival 2010 een zeer geslaagd festival is geweest. Natuurlijk werkte het weer mee; na een aan het begin van de avond wat dreigende lucht, waaruit zelfs regen viel, klaarde deze al snel op. De temperatuur was tot laat nog heel aangenaam. Daarnaast is Giethoorn een uitgelezen en unieke locatie. Maar ook de keus en variëteit aan artiesten heeft bijgedragen aan deze geslaagde avond.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl