barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
The Veldman Brothers
De Veldman Brothers is een Nederlandse bluesband, die bestaat uit de broers Gerrit (zang, gitaar) en Bennie Veldman (Hammondorgel, mondharmonica), drummer Marco Overkamp en bassist Donald van der Goes. Zij hebben zich laten beïnvloeden door de gebroeders Vaughan, Muddy Waters, Jimi Hendrix, Elmore James, Howlin' Wolf, Jimmy Smith en de Fabulous Thunderbirds. Uit deze invloeden hebben de vier getalenteerde muzikanten een geheel eigen geluid weten te vormen. De Veldman Brothers zijn graag geziene gasten op zowel grote festivals als in kleine kroegen.
 

Bennie en Gerrit zijn opgegroeid in Oldebroek, in de buurt van Elburg. Zij komen uit een muzikaal gezin, want vader Veldman speelde snaredrum, accordeon en mondharmonica. Oudere broer Henk begon op zijn zestiende met gitaar spelen en hij bleek later hun grote voorbeeld te zijn. Henk begon in bluesbandjes, speelde later symfonische rock en keerde weer terug naar de blues. Bennie mocht mee naar de oefenruimte en raakte daar aangestoken door het bluesvirus. Henk is niet verder gegaan in de muziek.

Gerrit leerde op zijn dertiende zijn eerste liedjes spelen op een Spaanse gitaar met stalen snaren. Naast zijn muzikale carrière werkt Gerrit tegenwoordig met verstandelijk gehandicapten. Bennie begon ook met gitaarspelen, maar op een gegeven moment wisselde hij naar orgel. En toen hij John Lagrand mondharmonica hoorde spelen bij Livin' Blues heeft hij zich ook op dit instrument bekwaamd. Naast de muziek werkt hij ook voor een callcenter.
Voordat de Veldman Brothers werd opgericht speelden de broers in diverse andere bands. Hun eerste gezamenlijke band was Blue Lou en met de rockband Sweet Jane speelden zij zelfs in het voorprogramma van Bon Jovi, The Hoax en Popa Chubby. Gerrit kwam met zijn band Prodigal Sons in 1991 in de 'Grote Finale' en als slidegitarist toerde hij in 1998 met Darrel Mansfield.
 
In 2004 besloten Gerrit en Bennie een eigen band te beginnen. Drummer Marco Overkamp werd binnengehaald en als bassist werd Sebastiaan van Olst benaderd. Deze vertrok vrij snel weer, waarna hij werd vervangen door Donald van der Goes. Al vrij snel begon de band in zaaltjes op te treden en binnen korte tijd wisten zij naam te maken. Door bekenden werd de band “The Veldman Brothers” genoemd en zo is de naam blijven bestaan.
Na drie jaar van hard werken vond men dat het tijd was geworden een cd uit te brengen. En dat werd het in eigen beheer uitgegeven “:Home”. Twaalf nummers, waarvan er negen door Gerrit zijn geschreven. Er volgden uitsluitend positieve reacties en er vond gretig aftrek plaats. De cd werd door publiek via radio en internet gekozen tot het beste bluesalbum van 2007. In 2009 werd het vijfjarig bestaan uitgebreid gevierd met de 5 Year Anniversary Tour.
 
Hoewel hij er zelf bescheiden over is kan men niet ontkennen dat Gerrits gitaarspel is beïnvloed door Jimi Hendrix. In september zullen The Veldman Brothers met een 'Jimi Hendrix Tour' een waar eerbetoon geven aan deze veertig jaar geleden overleden grootmeester. Ook zijn er weer plannen voor een nieuwe cd en deze keer met uitsluitend eigen werk. Gerrit en Bennie hebben inmiddels genoeg materiaal geschreven en we zullen in de toekomst dus nog veel van hen horen.
 
 
 
Update 4 maart 2011
 
Update 25 mei 2012
 
Update 3 juli 2012
 

Reacties

choices op 25-06-2011 09:13
Goedemorgen Eric, ben jij dat?
Leuke muziek wel, klinkt goed moet ik zeggen.
Heel fijn weekend.
 
Liefs
Ann
barnowlblues op 15-08-2011 07:42
barnowlblues op 26-05-2012 09:57
Update 25 mei 2012:
 
CD-recensie "Bringing' It To You Live" Klik hier
Quadrisquare.punt.nl {} hanny op 01-06-2012 12:24
héél leuk, ik houd wel van deze muziek !
Maar dé reden dat het zooooo mooi is mag je me zeggen,
of heeft Ann gelijk..?.
Lieve groetjes,
hanny.
barnowlblues op 06-07-2012 15:55
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl