barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Devil's Creek - Working The Chains
Devil's Creek is een powerbluestrio uit Cornwall, Engeland, die je nog het best zou kunnen vergelijken met Rory Gallagher meets Joe Bonamassa. Stevige bluesrock met een “take-no-prisoners”-houding. Als je houdt van ouderwetse zeventiger jaren Britse bluesrock dan is deze cd een aanrader.
De band bestaat uit guitarist/ zanger Guy Rosewall, bassist Tim Chapple en Terry Brown op drums. De tweede cd van het trio “Working The Chains” en bestaat uit zeven eigen nummers en twee covers.
Met de opener “Rule The World”weet je meteen waar je aan toe bent: blues, rock en metal en hierdoor het ruigste nummer van allemaal. In “Judgement Day” gaat het een tikje rustiger aan. Een tikje maar, er zit nog genoeg opwindend werk in. “Salvation” is een typische stevige ballad. Een rustige gitaarlick als opener, dan een wat stevigere brug en de obligate gitaarsolo, waarin Rosewall alles uit de kast trekt. Met “Chains” gaan we eerst een stuk terug in de bluesgeschiedenis en bevinden we ons in de Mississippi Hills, totdat na een kleine twee minuten alle registers worden opengetrokken en er onvervalste bluesrock op ons wordt losgelaten. “I Know” begint met het geluid van een Duits radioprogramma voordat het overgaat in een uptempo rocknummer. Dan volgt de eerste cover: Steve Winwood's “I'm A Man”. Maar dan een geheel eigen opwindende versie ervan. En je moet wachten tot aan het refrein om het nummer te herkennen. Snelle gitaarlicks en een opgezegde tekst zorgen voor deze verrassing.
De boogie “Kokomo Train” doet mij onmiddellijk denken aan ZZ Top. Met het stevige strakke boogieritme en de gitaar van Rosewall, die gewoon zijn eigen leven leven leidt, reis je makkelijk een dikke dertig jaar terug in de tijd. Met een heerlijke blueslick opent “Hole In The Sun”, een duister, haast sinister aandoende song. Strakke begeleiding, die tijdens de fantastische minutenlange gitaarsolo het tempo langzaam verhogen, zodat spanning ontstaat, dat uiteindelijk in een schitterend hoogtepunt wordt ontladen. Een gitaristisch hoogstandje! En als uitsmijter een live-versie van de bekende Gallagher-song “Bullfrog Blues”. Een mooie en opwindende uitvoering en een goede keus om dit als laatste nummer op het album te zetten.
 
Zoals ik bovenaan al schreef is dit voor fans van Gallagher, Bonamassa, The Brew e.d. een absolute aanrader. Devil's Creek speelt opwindende bluesrock. Chapple en Brown zorgen voor een stevig, jagende begeleiding, zijn hierdoor voor een groot deel verantwoordelijk voor het opwindende geluid van de band en geven Rosewall de ruimte zijn kunsten te tonen. Een prima band voor een festival.
 

Reacties

Frenk op 07-09-2010 22:19
Ze doen me ook wel een beetje denken aan The Brew, net zo'n bluesrocktrio. Klinkt goed!
 
Greetz
Frenk
Edwin op 08-09-2010 18:48
Lekker stevig geluid van een mij onbekende band
 
Leuk om kennis mee gemaakt te hebben.

Fijne avond
Groet Edwin
Tim Chapple op 27-10-2010 14:40
Hi Eric
 
Thank you for your great review of our second album!
Best wishes from us all in Devils Creek!
 
Tim Chapple
(01209) 313675
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl