barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Jeff Healey - Last Call
De meeste van ons kennen Jeff Healey als de blinde gitaarvirtuoos – die met die gitaar op zijn schoot – en weten van zijn stevige bluesrockstijl. Maar weinigen weten dat hij een groot fan was van Louis Armstrong en van jazz uit de 20er en 30er jaren. Hij had een gigantische verzameling 78-toerenplaten uit die tijd. Ook weten maar weinigen dat hij, naast gitaar, niet onverdienstelijk trompet speelde en dat hij vaak optrad in een klassieke jazz/dixielandband. “Last Call” is een postuum uitgekomen album van deze op 2 maart 2008 aan kanker overleden Canadees.
Healey verrast ons met deze cd op bekende en minder bekende jazzklassiekers en varieert van Django Reinhard-achtige gitaar tot en met het van Crosby bekende croonen, terwijl zijn trompet weer doet denken aan iemand als Bix Beiderbecke. Het is even weten, maar in dit geval moeten we de bekende Healey even vergeten en dit als het werk van een heel andere artiest beschouwen. Healey wordt begeleid door violist Drew Jurecka, waarmee hij heel leuk a la Reinhard/Grapelli bezig is, en pianist/klarinettist Ross Wooldridge. Er wordt veel met overdubs gewerkt want alle gitaren en de trompet worden door Healey gehanteerd, en dat vaak tegelijkertijd.
Al meteen vanaf de eerste klanken van “Holding My Honey´s Hand” wordt Healey´s liefde voor de jazz duidelijk. Ook op oldtimers als “Time On My Hands” en “Pennies From Heaven” duik je als luisteraar in de wereld van Django Reinhard en Eddie Lang.
 
Het risico is dat men met het opnemen van een dergelijk album in een valkuil stapt, nl. die van het feit dat het gezien kan worden als een 'novelty'-album. Maar door Healey's liefde voor deze muziekstijl heeft hij de songs op een zeer eerlijke en authentieke wijze vertolkt en is hiervan gelukkig geen sprake. Voor liefhebbers van het genre is dit album zeker een aanrader.
 
Hier een filmpje waar Jeff Healey eerst trompet speelt en halverwege zijn gitaar pakt.
 

Reacties

KoR op 30-09-2010 21:34
Dit wist ik dus echt niet en had ik niet achter hem gezocht.
 
Klinkt lekker, ben niet zo een liefhebber, maar dit is goed om aan te horen.
 
Alvast een prettig en muzikaal weekend gewenst.
Groeten, KoR
Monique op 30-09-2010 22:40
Heerlijk! Ik ben een liefhebber van Healey
jansh09 op 04-10-2010 19:38
Klasse Eric, dit was echt leuk om te zien en te horen. Maar of ik dat een hele cd vol houd weet ik niet.
Frenk op 05-10-2010 09:40
Hoi Eric
 
Dat klinkt heel bijzonder. Ik wist niet dat Healey dat ook kon
 
Greetz
Frenk
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl