barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Leroy Powell & The Messengers - Atlantis
"Atlantis” is al de vierde solo-cd van Leroy Powell, een man die zijn sporen in de southern rock al ruimschoots heeft verdiend door zijn samenwerking met o.m. Dickey Betts, de Marshall Tucker Band, Lynyrd Skynyrd, Waylon Jennings en vooral met diens zoon Shooter. Vorig jaar is zijn samenwerking begonnen met The Messengers, bestaande uit de superbe bassist Dean Tomasek en drummer Scott Easley, met wie hij dit album heeft opgenomen.
Met de eerste twee songs “I Ain't Human” en “Tumblin' Down” trekt hij meteen fel van leer met zwaar gitaarwerk. Vooral het tweede nummer is opvallend door de heldere, haast lieflijke zang, die wordt afgewisseld met ruig gitaarwerk. Maar denk niet dat Powell alleen maar het grove werk levert. In de countryballad “Break It Easy” is hij zelfs bijna aan het 'croonen'. Ook aan het volgende countrynummer “It's Our Turn Now” hoor je dat Powell zijn afkomst – country – niet verloochent. In “Evil” en “Gravedigger's Blues” gaat hij weer de psychedelische kant op en zijn door de ijle gitaar vergelijkingen met Grateful Dead al snel gemaakt. “Evil” is voor mij het best nummer, een soulvol gezongen ballad met gedragen gitaartonen als ondersteuning en een schitterend solo.
Maar ook “Gravedigger's Blues” mag er wezen: fuzz- en wahwah- gitaren geven het nummer iets heerlijk sinisters mee. “The House Is Rockin'” is weer een ouderwetse southern rocksong en datzelfde geldt voor “Look Out World (I'm Comin')”. Maar voor de afwisseling zit er de onvervalste tranentrekker “Family Tree” tussen. Zelfs de gebroken stem (snik) en het Nashville-achtige accent worden door deze geboren en getogen Californiër toegepast. Met “You Can Count On Me” gooit hij het weer over een heel andere boeg: gospel (inclusief het koor) en een fraaie interactie tussen gitaar, zang en mondharmonica. Dan soul in de ballads “One Kiss, One Love” en “When The Morning Comes”. En “Song For You” is weer een onvervalste tearjerker met de bekende steelguitar, die de ingetogen zang en gitaarsolo begeleidt.
 
Een prima album vol met country- en southern rockmateriaal. Een solide begeleiding, die prima ondersteuning biedt aan de zang en het spel van multi-instrumentalist (gitaar, bas, drums, harmonica, fiddle en pedal steel) Leroy Powell. Eerlijke ouderwetse classic rock.
Wat? Country? Classic Rock? Geen blues? Nee, inderdaad, geen blues pur sang, maar ik vind het gewoon een uitstekende plaat en Powell heeft duidelijk wel zijn teen gedoopt in de blues. Nou, teen? Laat ik zeggen, hij heeft staan pootje baden.
 

Reacties

KoR op 05-09-2010 11:03
Weer bedankt voor deze tip, kon hem niet maar het klinkt goed. Ga zeker op zoek naar meer!
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl