barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Worksongs
Jazz, blues, spirituals en gospel zij diep geworteld in de worksongs van zwarte arbeiders uit het zuiden van de VS. Worksongs waren liedjes en melodieën, die het werk verlichtten en de arbeiders aan het werk hielden. Het waren de stemmen van hen die oogsten, de muilezels voerden, de schepen belaadden en de rails aanlegden.
Gebaseerd op een dwingend ritme, glijdende intonatie en de overlappende vraag-en-antwoord-traditie uit de Westafrikaanse muziek, die tijdens de slavernijtijd werd behouden en tijdens de jaren van wederopbouw van 1877 tot 1900 weer opleefde. Of zij nu werden gezongen door slaven, sharecroppers, arneiders aan de spoorlijn of in de havens, de gevangenen of mijnwerkers, worksongs waren volgens dezelfde Westafrikaanse percussiestruktuur opgebouwd.
 
In een typisch percussie-ensemble uit bv. Ghana geeft de leider de signalen of motieven door, waarop de andere drummers hierop hun antwoord geven. De leider stelt in feite een vraag en de rest antwoordt. Op dezelfde manier werkt dit principe bij de zang, waarbij de leider een tekst en melodie improviseert. Hij speelt dan vaak met toon, klemtoon, ritme en frasering.
In worksongs werd het ritme bepaald door het werk of de lichaamsbewegingen, bv. de slag van de bijl of pikhouweel, terwijl de voorzanger het werk muzikaal dirigeerde. Iedere regel werd vaak benadrukt door een brul of kreun, zoals in:
        'Dis ole hammer – huh!
        Ring like silver – huh!
        Shine like gold, baby – huh!
        Shine like gold – huh!
 
De worksong is vloeiend en werd nooit steeds op dezelfde manier herhaald. Het idee van een eindeloze bron van creativiteit en persoonlijke expressie binnen een eenvoudige, eindige struktuur door het pure gebruik van de stem is duidelijk van Westafrikaanse afkomst en duidelijk aanwezig in het bluesidioom.
 
Uit 'The Alan Lomax Collection'

Reacties

Frenk op 04-09-2010 11:28
Interessant artikel. Leuk dat je nu nét dat filmpje van Leadbelly erbij hebt gevonden
 
Prettig weekend
Frenk
Johnny op 20-10-2010 16:41
Helemaal geweldig dat er bewegende beelden van Leadbelly bestaan. Echt uniek.
 
Top verhaal. Thanks.
barnowlblues op 15-12-2011 08:40
Ik heb een nieuw en beter passend filmpje toegevoegd
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl