barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Guido van Rijn - President Johnson's Blues
Met “President Johnson's Blues” duikt Guido van Rijn door het ontleden van de teksten van bluessongs en spirituals voor de vierde keer in de recente Amerikaanse geschiedenis. Wat in 1995 met “Roosevelt's Blues” begon als proefschrift, waarmee hij promoveerde tot doctor in de Engelse letteren, is inmiddels uitgegroeid tot een waar naslagwerk. Na deze eersteling zijn inmiddels ook “The Truman and Eisenhower Blues” en “Kennedy's Blues” gevolgd en inmiddels ligt dan het vierde exemplaar voor mij.
 
De titel van het boek dekt niet helemaal de lading, maar de subtitel vult dit gelukkig aan: “African-American Blues and Gospel songs on LBJ, Martin Luther King, Robert Kennedy and Vietnam 1963-1968”. En net als bij de vorige drie boeken is ook bij deze uitgave de bijbehorende muziek verschenen. Deze keer zelfs op twee cd's: “President Johnson's Blues” en “Martin Luther King's Blues”. Op de cd's staan een deel van de songs die in het boek door van Rijn zijn aangehaald.
Dit nieuwe boek is het beste van de vier. Het beschrijft een belangrijk stuk van de Amerikaanse geschiedenis, waarin er heel veel gebeurde voor de zwarte burgers. De moorden op John F. Kennedy, Martin Luther King en Robert Kennedy, de geweldloze vrijheidsstrijd die werd aangevoerd door King, de oorlog in Vietnam waarbij de vroegere vrienden Johnson en King gezworen vijanden werden enz. Na de moordaanslag op John F. Kennedy werd Lyndon Johnson met open armen door de zwarte bevolking ontvangen. Hij slaagde erin de Civil Rights Bill in 1964 door het Congres te laten aannemen. En na de vreedzame mars naar Selma, Alabama, die door leger en politie gewelddadig uiteen werd gejaagd, versnelde hij in 1965 de Voting Rights Act, waarbij de zwarten stemrecht kregen.
Het boek beschrijft verder middels de songteksten de acties van Martin Luther King tot aan zijn dood in 1968 en die van Robert Kennedy, die enkele maanden later werd vermoord. Ook de belevenissen van de soldaten in Vietnam worden uitgebreid beschreven. In het laatste hoofdstuk behandelt van Rijn het ontwakenende bewustzijn van de zwarte gemeenschap.
 
Guido van Rijn heeft veel werk gestoken in het uitschrijven van de teksten en met behulp van deze een flink stuk Amerikaanse geschiedenis te beschrijven. Het is een imponerend stuk werk geworden en is – net als de drie eerdere boeken – absoluut aanbevolen voor degenen die niet alleen geïnteresseerd zijn in blues, maar ook meer willen weten over de omstandigheden, waarin deze het betreffende tijdvak tot stand is gekomen.
Het boek is voor € 30,- verkrijgbaar in de boekhandel, maar ook rechtstreeks te bestellen bij Guido van Rijn op http://home.tiscali.nl/guido. De bijbehorende cd's kosten € 15,- per stuk.

Reacties

Kees de Greef op 05-10-2010 20:43
Lijkt me interessant. Daar ga ik eens naar op zoek
Bedankt voor de tip
 
Kees
Han de Tekort op 18-02-2012 08:47
Ik heb het artikel met belangstelling gelezen. Het lijkt me een mooi boek.
 
Gr Han
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl