barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Tom Petty & the Heartbreakers - Mojo
Dat de inmiddels ook al weer bijna 60 jaar oude Tom Petty nog steeds niet stil zit, bewijst zijn nieuwe album “Mojo”. De goede man heeft alles bereikt wat er te bereiken valt: hits, Rock 'n Roll Hall of Fame en samen met zijn band de reputatie te hebben als één van de hardwerkendste artiesten. En nu heeft de heer Petty besloten het over een andere boeg te gooien, de countryrock te laten voor wat het is en een uitstapje naar de blues te wagen.
Dit eerste studio-album sinds acht jaar is een juweeltje geworden. Alles is live in één keer zonder overdubs opgenomen en het klinkt als een klok.
De titel van het album doet meteen denken aan de bekende Muddy Waters-klassieker “Got My Mojo Working” en de opener “Jefferson Jericho Blues” is geheel in de Muddy-stijl opgenomen. Petty's wat slepende stem over de exactspelende drums van Steve Ferrone, de watervalachtige toetsen en vrolijke harmonica van Scott Thurston geven dit nummer een mooie spanning mee. Je merkt al snel dat gitarist Mike Campbell net zo'n groot stempel op het album heeft gedrukt als Petty zelf, want hij is overal prominent aanwezig. In “First Flash Of Freedom”, door Petty en Campbell samen geschreven, accentueren de hoge gitaartonen met het zware orgelgeluid van Benmont Tench. In “Running Man's Bible” wordt de sfeer erg donker als Petty de woorden "I see with the eyes of somethin' wounded/Somethin' still standing after the storm" zingt boven de zeurende gitaren. Teksten schrijven kan hij nog steeds als de beste. “The Trip To Pirate's Cove” is een soort roadsong, verlicht door de electrische piano van Tench.
Met “Candy” wordt het allemaal weer vrolijker als hij zingt over een bepaald soort groente dat hij niet lust, maar liever snoepgoed heeft. Een dubbele betekenis? Wie zal het zeggen? En dan wordt het in “No Reason To Cry” ineens weer romantisch met teksten als “see the sun color your hair”, begeleid door de bijbehorende softspelende band. In “I Should Have Known It” is het weer gedaan met de rust, een Yardbirds/Zeppelin-achtige rocker, waarin Campbell als een soort Jimmy Page te keer gaat. “US 41” begint met een solo in een vervormende microfoon zingende en gitaarspelende Petty, waar bij ieder refrein meer instrumenten invallen. Een song over hard werken voor weinig.
Op een Hoochie Coochie Man-achtig ritme bouwt Petty's dralende stem “Takin' My Time” op naar het hoogtepunten als Campbell met een vlijmscherpe solo even losgaat. Een hypnotiserend nummer. En dan schrik je wakker door de plotselinge overgang naar het uptempo “Let Yourself Go”, een shuffle met het bekende vraag-en-antwoordspel tussen stem en gitaar. Met “Don't Pull Me Over” wordt ook nog even een bezoekje gebracht aan de reggae. Tekstueel gezien een niemendalletje – zeker voor Petty – maar muzikaal verstaan de heren ook hier weer hun vak. “Lover's Touch” is een duidelijk voorbeeld van minder is meer. Relaxed begeleid doen Petty en Campbell rustig hun werk en laten zelfs momenten van stilte voor het refrein vallen, wat alleen de spanning ten goede komt.
“High In The Morning” gaat wat vlotter en is een standaardshuffle. Zang, gitaarsolo en zang, ondersteund door orgel en piano. De afsluiter “Something Good Coming” is een rustige ballade, waarmee je je aan de oever van een rivier waant. De gitaartonen omspoelen je voeten en laten je gedachten wegvoeren.
 
Het album is niet, zoals bij Tom Petty's eerdere albums wel gebeurde, opgebouwd rond een bepaald thema, behalve dan de 'blues'. En hier wordt Petty's benadering van een aantal soorten blues ten toon gespreid. Voor mij tot nog toe één van de beste cd's van het jaar.
 

Reacties

Frenk op 28-10-2010 08:15
Naar aanleiding van dit stukje heb ik de filmpjes op YouTube eens bekeken en besloten deze cd maar aan te schaffen. Bedankt voor de tip
 
Greetz
Frenk
KoR op 31-10-2010 12:04
Ben al heel lang een liefhebber van Tom Petty. De eerste keer zag ik hem tijdens een RockPalst uitzending (eind jaren 80?) en was gelijk verkocht.
Heb dit album al een tijdje in huis en hij is echt goed!
Mooie plaat voor een regenachtige zondag.
 
Een prettige en muzikale week,
KoR
dezwanenburger op 31-10-2010 12:10
ik ga hem vanmiddag weer eens beluisteren.
 
groetz, rudo
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl