barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Brian Kahanek - One True Thing
Van Brian Kahanek had ik nog nooit gehoord totdat ik zijn cd “One True Thing” toegeschoven kreeg. En na het www geraadpleegd te hebben blijkt dit al zijn derde album te zijn. Oeps, even bij de les blijven, Campfens! Brian is de zoon van een graanboer en paardenfokker uit Ohio. Op zijn tiende verhuist hij met zijn familie naar San Antonio (Texas), waar papa Kahanek oorspronkelijk vandaan komt. Aldaar wordt de jonge Brian dagelijks via de radio bestookt met de Texaanse blues en country en als hij zijn eerste gitaar krijgt is het ook geen wonder te noemen dat hij zich in de genoemde stijlen gaat bekwamen.
Alle negen nummers op deze cd zijn zelf geschreven en zijn een prettige mix van gezongen stukken en instrumentals. Brian Kahanek is niet makkelijk op één stijl vast te pinnen, maar zijn basis is toch duidelijk blues. En dat is meteen duidelijk in het eerste nummer “Bottle Rocket”, een stevige instrumentale rocker waar duidelijk wat elementen zijn geleend, die aan Jeff Beck doen denken. De ballad “Dreamland” begint met Gilmour-achtige spacey geluiden en bouwt op naar een prachtig hoogtepunt.
Af en toe neemt hij wat gas terug, zoals in het ingetogen “Marigold”, dat wordt afgesloten met een opwindende solo. Op “Starlight” wordt de melodie gespeeld door de electrische slide met een akoestische begeleiding eronder. Een prachtige interactie tussen beiden. Ditzelfde herhaalt een paar nummers later met de titeltrack “One True Thing”. In één woord prachtig.
Als laatste worden we verrast op de Hendrix-achtige “63 Candles”, waar zelf delen van diens “Hear My Train A-Comin'” in zijn verwerkt. Een beter tribute aan de grote meester kan men eigenlijk niet wensen.
 
Kahanek is niet het soort gitarist, die speelt in de trant van “ik zal ze allemaal eens laten zien wat kan”. Hij is zeer melodieus en bij tijd en wijle is van behoorlijk vuurwerk te genieten. Ook schuwt hij het werk met effecten en overdubs niet, maar het blijft allemaal heel smaakvol. Deze cd is absoluut een aanrader voor liefhebbers van mooi bluesy gitaarwerk.
 

Reacties

Frenk op 23-11-2010 20:52
Hoi Eric
 
Klinkt weer uit de kunst. Weer een onbekende, waar haal je ze toch vandaan?
 
Greetz
Frenk
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl