barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Meade Lux Lewis (1905 - 1964)
Aan de van de blues en jazz afgeleide boogie woogie-stijl waren in de dertiger voornamelijk drie namen verbonden, t.w. Albert Ammons, Peter Johnson en Meade Lux Lewis. Deze drie pianisten traden met veel succes solo op, maar werkten ook vaak samen als duo of trio.
De op 3, 4 of 13 september 1905 (deze data worden in verschillende bronnen genoemd) als Meade Anderson Lewis in Chicago geboren pianist werd in zijn jeugd vooral beïnvloed door Jimmy Yancey.
Zijn debuut als platenartiest maakte hij in 1927 met “Honky Tonk Train Blues”, dat hij voor het Paramount label opnam. Hij lied bleef eerst op de plank liggen, maar werd in 1929 uiteindelijk uitgebracht. Dit lied werd in de loop der jaren door vele anderen opgenomen, waaronder Frankie Trumbauer, Bob Crosby's Orchestra tot en met Emerson, Lake & Palmer. Zelf nam hij het in 1935 nogmaals op voor Parlophone en in 1937 voor Victor.
Vooral zijn optreden met Albert Ammons en Pete Johnson tijdens het legendarische Spirituals to Swing Concert van John Hammond in 1938, waar zij optraden onder de naam The Boogie Woogie Trio, bracht Meade Lux Lewis bekendheid bij het grote publiek. De drie kregen een langjarig contract aangeboden bij het Café Society, toerden regelmatig samen en waren de aanleiding voor de oprichting van het Blue Note label in 1939. Dit leidde tot een jarenlange populariteit van de boogie woogie en inspireerde hiermee generaties jonge muzikanten.
Naast piano speelde Lewis ook vaak celeste, een piano-achtig instrument waarbij de hamers op stalen plaatjes vielen in plaats van snaren. Op dit instrument is hij bv. te horen op opnamen met Edmond Hall en Charlie Christian.
Ondanks het succes was hij buiten Chicago niet echt bekend en waren hij en collega Albert Ammons gedwongen erbij te werken in het taxibedrijf dat zij samen hadden opgericht.
Nadat de boogie woogie-rage een beetje over was bleef Lewis aan het werk in Chicago en later in Los Angeles en bracht hij met enige regelmatigheid platen uit. Ook is hij nog te zien is de films It's A Wonderful Life (1946), New Orleans (1947) en Nightmare (1956). De laatste jaren van zijn leven moest Lewis in zijn levensonderhoud voorzien door het spelen van oude popliedjes en andere deuntjes.
 
Meade Lux Lewis overleed op 7 juni 1964 in Minneapolis, Minnesota aan de gevolgen van een auto-ongeluk.
 

Reacties

Frenk op 24-11-2010 23:09
Boogiewoogie blijft lekkere muziek.
 
Greetz
Frenk
Hans de Jong op 25-11-2010 07:17
Als liefhebber van jazz- en bluespiano kan ik dit artikel zeer waarderen. Weer eens iets anders als altijd maar weer die gitaren
 
Groet
Hans
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl