barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Thorbjorn Risager - Track Record
De Deense zanger en gitarist Thorbjorn Risager is onterecht een onbekende in de Nederlandse blueswereld. En dat is jammer, want de goede man heeft heel wat in zijn mars. Hij is een uitstekend zanger en prima gitarist en heeft ook een goede hand van liedjes schrijven. Met “Track Record” levert hij alweer zijn vijfde album af. Ondersteund met zijn sterke begeleidingsband, compleet met blazerssectie, kun je zijn stijl omschrijven als een mix van rhythm and blues, soul en Chicagoblues. Zijn grootste invloed zijn o.m. B.B. King en Ray Charles en dat hoor je ook terug in zijn eigen stukken. Zeven van de tien stukken op dit album heeft hij zelf geschreven. Daarmee laat hij ook duidelijk zien dat hij meer in zijn mars heeft dan alleen maar mooi zingen.

Zijn rauwe, krachtige stemgeluid openbaart zich al direct bij het openingsnummer “Rock ’n Roll Ride”, waarbij hij duidelijk zijn eigen muziekstijl etaleert. In de Big Joe Williams-klassieker “Baby Please Don't Go” met een prachtig blazersarrangement, hoor je verrassend genoeg vooral de invloed van Ray Charles. Overigens vindt je in ieder door hem geschreven song wel de invloeden van de hierboven genoemde muziekstijlen terug. Zo is herbergt het nummer ‘7 Steps To Heaven’ meer soul en is het nummer ‘Eyes That Turned Away’ meer blues. Een van de mooiste nummers op dit album is voor mij: ‘Stand Beside Me’. Een heel rustig en gevoelige song dat afsteekt bij de overige nummers.
Een ander opvallende song is: ‘I’ll Be Moving On’ dat een vleugje New Orleans blues heeft meegekregen. Een snel en vrolijk nummer in vergelijking met de andere songs.
 
Voor mij is deze Deen een echt ontdekking. Iemand om in de gaten te houden.
 

Reacties

Frenk op 17-11-2010 07:09
Ook een waar ik nog nooit van had gehoord. Tot vandaag dan. Bedankt weer voor de tip, klinkt heel goed
 
Greetz
Frenk
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl