barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Walter Trout - Common Ground
De carrière overspant inmiddels ook al weer zo'n 35 jaar, vanaf het moment dat hij eind zestiger jaren begon als begeleider van Percy Mayfield en John Lee Hooker, daarna nog een tijd bij Canned Heat hoorde en vijf jaar lang deel uitmaakte van John Mayall's Bluesbreakers, voordat hij in 1989 besloot als solo-artiest door te gaan. Met “Common Ground” heeft hij inmiddels al weer zijn twintigste solo-album op de markt gebracht. Het album is geproduceerd door John Porter, die ook al bij o.m. The Smiths, Buddy Guy en B.B. King aan de knoppen zat. Walter Trout wordt hier begeleid door drummer Kenny Aronoff, bassist Hutch Hutchinson en pianist John Cleary.
De cd begint met “May be A Fool”, waarop eenvoudige drum en Trout's steelgitaar de eerste maten volmaken voordat de andere instrumenten invullen. Met een mondharmonica groeit dit uit naar een echt vlot bluesnummer, dat met een Trouts prachtige gitaarsolo helemaal wordt afgemaakt. “Open Book” is een autobiografisch en zeer persoonlijk nummer, dat rustig begint met een akoestisch spelende gitaar, wat daarna overgaat in een rustige ballade met een ingetogen gitaarsolo. Met “Her Other Man” laat Trout zien dat hij ook tekstueel zijn mannetje. Het lied verhaalt over een huisvrouw in een liefdeloos huwelijk, die op zoek gaat naar een andere man. Prachtig soulvol gezongen en gedragen door de steeds aanwezig Strat. Met “Common Ground” wordt duidelijk dat Trout sinds enige tijd 'in de Here is'. Het nummer is in feite een gebed, gestoken in een soulblues-jasje. Soulvol gezongen met een schitterende gitaarsolo als hoogtepunt, voordat de rust in het nummer weer wordt gevonden en het naar een tweede hoogtepunt wordt opgebouwd. Eén van de beste nummers van dit album. “Danger Zone” is een funky uptempo nummer met veel 'smerig' gitaarlicks en een razendsnel gespeelde solo. Met “Hudson Had Help” wordt een uitstapje naar de country/southern rock gedaan. Compleet met tingelende honkytonk piano. Naar mijn mening het zwakste nummer van dit album.
De overgang naar de bluesrocker “Loaded Gun” is dan weer erg groot, maar het is wel de Walter Trout die wij kennen. Snoeihard met vlijmscherp gitaarwerk. Een boogie a la ZZ Top met een honkytonk piano die een leuk detail toevoegt voordat de Strat de planken weer kromtrekt. De rust keert weer terug met de ballade “Song For My Guitar” met een gevoelig gespeelde solo. Er wordt dat 'ene meisje' bezongen, dat je nooit in de steek zal laten. Een mooie metafoor. Ook vrij rustig is “Eyes Of A Child” dat wordt gedragen door de Hammond B3. De prachtige tekst wordt gevoelig gezongen en Trouts gitaar klinkt fantastisch met de klanken van het orgel. Met “No Regrets” gaat het er allemaal weer een beetje ruiger aan toe. Vergelijkingen met Hendrix' “Voodoo Chile” komen onmiddellijk boven door het gezamenlijke zang/gitaarspel en gebruik van feedback. “Wrapped Up In The Blues” is weer een typisch Trout-nummer: een stevige boogie. De afsluiter “Excess Baggage” is weer een rustig ingezette blues in tempo dat perfect bij de tekst past “...when you carry excess weight, you end up moving way to slow”. Het hele nummer klinkt zwaar, wat vooral komt door de stroperige tonen van de Hammond. Een prachtige afsluiting van dit album.
 
Walter Trout heeft met “Common Ground” een mooi en gevarieerd album uitgebracht. Er wordt afwisselend stevig en wat rustiger werk gebracht, waarop vooral nadruk is gelegd op het gevoel. Behalve de goede muzikale kwaliteit van Trout met zijn band heeft vooral de hoge kwaliteit en zeggenschap van zijn teksten grote indruk op mij gemaakt.  

Reacties

Frenk op 03-11-2010 21:08
Een wereldgitarist!
 
Greetz
Frenk
Zizy-Marlene op 04-11-2010 14:16
Hoi Eric. Vind het altijd leuk de verslagen van je te lezen... Gelukkig zet je er meestal een clip bij. zou dat je ook enig idee krijgt van de muziek/zang.. Vind niet altijs alles mooi... en weet dan ook niet altijd een reactie te geven... niet dat de reactie altijd positief moet zijn dat weet ik wel smaken verschillen nu eenmaal :-)
 
Maar dit vind ik een steengoed nummer ..in zijn totaliteit ,,
KoR op 09-11-2010 21:12
Hij heeft die jaren dus niet stil gezeten = veel on tour en ook veel cd's gemaakt.
Klinkt altijd goed. Goeie gitarist. Bedankt weer voor de tip.
 
KoR
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl