barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Booker T. Washington
De blueszanger Bukka White heet eigenlijk Booker T. Washington White. En net als hij zijn er vele Afrikaans-Amerikanen die ook Booker of zelfs voluit Booker T. Washington heten. Wie is nu eigenlijk deze Booker T. Washington?
Booker Taliaferro Washington, zoals hij voluit heet, was pedagoog, schrijver en voorvechter van verbeterde rechten voor de zwarte Amerikanen. Hij werd op 5 april 1856 in slavernij geboren in Franklin County (Virginia).
Washington werd als zoon van een slavin geboren op een plantage in Virginia. Zijn moeder Jane was kokkin en zijn vader een blanke man, die op een boerderij in de buurt woonde. De 'T' in zijn naam staat voor 'Taliaferro', wat de naam van zijn meester was. Na de bevrijding van de slaven in 1865 vertrok hij met zijn familie naar Malden in West-Virginia. Hier ging hij naar school en werkte in de mijnindustrie. Later volgde hij een opleiding aan de Weyland Seminary in Washington D.C. Hij keerde terug naar Malden en richtte daar in 1881 de Tuskegee Normal and Industrial Institute op.
Het was de tijd van de hervormingen, waarin er meer rechten zouden komen voor de zwarte Amerikaan. Helaas kwam daar vanuit de regering weinig sturing en Booker T. Washington wierp zich op als spreekbuis. Hij overtuigde de zuidelijke blanke werkgevers en bestuurders dat de opleidingen op zijn Tuskegee Institute de zwarte bevolking op “het land” zouden houden. Daarnaast overtuigde hij de noordelijke geldgevers, zoals Rockefeller en Carnegie een protestante werkethiek en beloofde hij de zwarten een opleiding, die hen uit het web van 'sharecropping' en eeuwigdurende schulden zouden halen en hen naar zelfstandigheid en ondernemerschap zou voeren.

                     

In zijn bekendste werk “The Atlanta Exposition Address” moedigt hij de zwarte bevolking van de Verenigde Staten aan om zich te ontwikkelen. Alleen op deze manier zouden ze succesvol kunnen worden. Hij schreef het boek “Up From Slavery” in 1901 nadat hij een invloedrijk leider voor de Afrikaans-Amerikanen was geworden. Hij dineerde zelf in het Witte Huis in 1901 en werd de adviseur van de presidenten Theodore Roosevelt en William Howard Taft.
Toch kreeg hij ook kritiek te verduren, vooral van degenen (blank en zwart), die voor gelijke rechten voor blank en zwart vochten. Die waren het niet eens met zijn zienswijze om de zwarten op het platteland te houden. Vaak wist hij zijn critici met 'achterkamertjespolitiek' en geheime onderhandelingen zoet te houden. Toch kon hij niet tegenhouden dat de zwarten vanaf 1915 massaal het platteland verlieten en naar de stad trokken.
 
Booker T. Washington overleed op 14 november 1915 in Tuskegee (Alabama). Op 2 april 1956, honderd jaar na zijn geboorte, werd zijn geboorteplaats Franklin County opgenomen in het National Park System als het Booker T. Washington National Monument.
Ondanks alle kritiek zijn allen het er unaniem over eens dat Booker T. Washington iemand is geweest die veel voor de zwarte bevolking heeft gedaan en hen zelfstandigheid en zelfbewustzijn heeft gebracht.

Reacties

Frenk op 01-12-2010 16:13
Dus ook een voorbeeld voor Martin Luther King e.v.a. Goed dat er zulke mensen waren/zijn
 
Greetz
Frenk
Zizy-Marlene op 02-12-2010 15:44
Gelukkig zijn er altijd mensen die zich voor een ander inzetten en dat is niet alleenvan deze tijd .. maar dit was wel een van de belangrijkste dingen. Blijf het jammer vinden dat men (vaak ) eerst dood moet zijn wil het gewaardeerd worden.
 
groets .
Han de Tekort op 06-01-2012 13:11
Interessant verhaal. Met veel plezier en interesse gelezen.
 
Gr. Han
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl