barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Roosevelt Sykes (1906 - 1983)
Er zijn van die muzikanten, die keer op keer bewijzen dat de Blues helemaal geen depressieve en zwartgallige muziek is. En Roosevelt Sykes is er daar één van. Luister maar eens goed naar de dubbelzinnige teksten in zijn “Dirty Mother For You”, “Ice Cream Freezer” of “Peeping Tom” en je zult zien dat er in de blues best nog heel wat valt af te lachen.
Roosevelt Sykes werd op 31 januari 1906 geboren in Elmar, Arkansas in een muzikale familie. Zowel zijn vader als zijn drie broers waren muzikant. Het gezin verhuisde naar St. Louis, maar keerde weer snel terug naar Arkansas.
Hij groeide op in Helena (AR) en begon al op jonge leeftijd met orgel spelen in de kerk. Op zijn twaalfde liep hij weg om te gaan werken in de barrelhouses van West-Helena. En op zijn vijftiende begon hij rond te trekken en ontwikkelde zijn stijl in en rond St. Louis. Zijn eerste opnamen maakte Sykes in 1929 voor Okeh en dat was het begin van een platencarrière, die ruim 50 jaar zou duren. Ook werkte hij als begeleider voor verschillende artiesten in Chicago en Cincinnati. Net als veel van zijn tijdgenoten nam hij onder verschillende namen voor verschillende labels op. Zo maakte hij opnamen als Dobby Bragg, Willie Kelly en Easy Papa Johnson. Maar vanwege zijn populariteit bij de dames was hij nog het meest bekend als 'The Honeydripper”.
In 1935 kwam Sykes onder contract bij Decca, waarmee zijn populariteit pas echt toenam. Van 1937 tot 1941 werkte hij daarnaast ook als talentscout voor dit label. In 1943 tekende hij bij Bluebird en scoorde hij met zijn begeleidingsband The Honeydrippers in 1945 enkele R&B hits, waaronder “I Wonder” en “The Honeydripper”. Een jaar later stond hij in de hitparade met “Sunny Road”.
Begin vijftiger jaren had hij voor United Records nog wat hits en in 1955 maakte hij met Dave Bartholomew enkele prachtige opnamen in New Orleans. Er volgden diverse lp's voor Bluesville, Folkways, Crown en Delmark en in de zestiger jaren kreeg hij diverse keren de gelegenheid Europa aan te doen.
 
Aan het einde van de zestiger jaren vestigde Roosevelt Sykes zich in New Orleans, waar hij bleef wonen tot aan zijn dood op 17 juli 1983.
 
 
Aanvulling 8 november 2013:
De in 1977 opgenomen lp "The Original Honeydripper" wordt voor het eerst op cd uitgebracht. Lees hier de recensie.
 

Reacties

Zizy-Marlene op 08-12-2010 13:02
Heb weer genoten van de muziek en van je verslag Eric.
 
Groets. Wil/Zizy
Eric op 08-11-2013 08:44
Aanvulling 8 november 2013:
De in 1977 opgenomen lp "The Original Honeydripper" wordt voor het eerst op cd uitgebracht. Lees hier de recensie.
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl