barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Alan Lomax - The Land Where The Blues Began
The Land Where The Blues Began is een van de mooiste boeken dat ik ooit heb gelezen op het gebied van blues. Tijdens het lezen van dit boek ondervind je koude rillingen, woede, verdriet, maar ook plezier, verbazing en uiteindelijk begrip en ontzag.
Alan Lomax, die jaren daarvoor al met zijn vader in opdracht van het Library of Congress onderweg was de Amerikaanse cultuur vast te leggen, vertelt in dit boek over zijn reizen aan het begin van de veertiger jaren. Voorzien van opname-apparatuur bezoekt Lomax met zijn team de steden, dorpen en plantages in Mississippi. In eerste instantie was hij op zoek naar Robert Johnson, die drie jaar daarvoor al was gestorven, en komt in aanraking met Son House, Honeyboy Edwards en een nog heel jonge Muddy Waters. Naast blues komt hij in aanraking met folk-, populaire en kerkmuziek en de “hollers”, waarin slaven, gevangenen, bootwerkers, spoorwegbouwers, boeren en ook zwervers zingen over hun boosheid, pijn, liefdes, eenzaamheid en frustraties. Als hij de kroegen bezoekt in de zwarte wijken krijgt de blanke Alan Lomax het aan de stok met de sterke arm, maar dat weerhoudt hem er niet van door te zetten.
 
Daarnaast wordt in het bezoek de evolutie van de blues beschreven in de pijnlijke herinneringen aan een arme jeugd, familieleven, gevangenis, het werk op het land, Jim Crow, onvoorstelbare mishandelingen, moord en vernieling. Met instrumenten, die zij uit stukjes draad en houten kistjes, boomtakken of wat zij ook konden krijgen, vervaardigden gaven deze bluesmeesters hun kennis en herinneringen door aan volgende generaties totdat dit uiteindelijk tot bloei kwam in de handen van jongere generaties. Zwarten die een beter leven zochten vertrokken naar noordelijker gelegen plaatsen als Chicago, New York, Kansas City en de bluesmuzikanten volgden hen.
 
Na het lezen van dit boek heb ik een nog groter respect gekregen voor deze financieel arme, maar geestelijk rijke mensen, die hun leed omzetten in een muziekgenre dat na verloop van tijd de wereld veroverde en hun stem liet horen. En daarnaast een groot ontzag voor Alan Lomax en zijn collega's, die deze mensen thuis bezocht en hen een stem gaf. 

Reacties

Frenk op 04-02-2011 16:19
Een indrukwekkend boek. Ik heb hetook gelezen, verplichte lectuur voor iedere bluesliefhebber.
 
Greetz
Frenk
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl