barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Dr. John
Hoewel hij bij het grote publiek pas in de zeventiger jaren bekend werd was Dr. John al sinds de vijftiger jaren aktief in de muziek. Als Malcolm John Rebennack op 21 november 1940 in New Orleans geboren speelde hij toen al als tiener als sessiepianist en -gitarist op ontelbare opnamen van o.m. Professor Longhair, Art Neville, Frankie Ford en Joe Tex. Zelf had hij ook wat singles uitgebracht, waarvan het Bo Diddley-achtige “Storm Warning”een kleine hit opleverde, maar die verder onopgemerkt bleven. Verder was hij voornamelijk werkzaam als producer en arrangeur.
Nadat begin zestiger jaren tijdens een schietpartij, toen hij zijn vriend en bandlid Ronnie Barron probeerde te beschermen, zijn ringvinger werd beschadigd concentreerde hij zich voornamelijk op de piano. Door problemen met de sterke arm en drugs vertrok hij halverwege de zestiger jaren naar Los Angeles waar hij zich weer op het sessiewerk stortte. Hij speelde o.m. mee met Sonny & Cher, Canned Heat, Van Morrison, Aretha Franklin en zelfs op “Exile On Main Street” van de Rolling Stones. Mac Rebennack doopte zichzelf om tot Dr. John, The Night Tripper toen hij zijn eerste album “Gris-Gris” opnam. Hij nam de naam Dr. John over van een legendarische beoefenaar van voodoo uit het begin van de 19e eeuw. Op zijn vroege platen stond hij vermeld als Dr. John, The Night Tripper, terwijl als componist Dr. John Creaux stond. Later wijzigde zich dat in Dr. John resp. Mac Rebennack.
 
Er wordt gezegd dat dit eerste album in allerhaast werd opgenomen toen er nog wat studiotijd over was van opnamen van Sonny & Cher. Maar aan deze bewering wordt getwijfeld omdat “Gris-Gris” nergens gehaast klinkt; het is de perfecte mix van New Orleans R&B in combinatie met voodoo en wat psychedelica. In dezelfde stijl verschenen ook “Babylon” (1969), “Remedies” (1970) en “The Sun, Moon And Herbs” (1971).
In die periode begon hij door zijn muziek en excentrieke verschijning, waarmee hij in volledig Mardi Gras-verkleding hele ceremoniën leidde, met het uitbouwen van een fanschare. Voor het grote publiek waren zijn albums, vanwege de mix van geboden stijlen, niet makkelijk te verwerken. Voor het in 1971 uitgebrachte “The Sun, Moon & Herbs” kreeg hij hulp van Eric Clapton en Mick Jagger. Het een jaar later door Jerry Wexler geproduceerde “Dr. John's Gumbo” toonde dat hij een meester was in de traditionele New Orleans-stijl a la Professor Longhair. Met “Right Place, Wrong Time” had Dr. John in 1973 zijn enige grote hit. Deze single kwam van het door Allen Toussaint geproduceerde “In The Right Place”, waarop hij door de Meters werd begeleid. Hetzelfde jaar bracht hij samen met Mike Bloomfield en John Hammond Jr. het ondergewaardeerde “Triumvirate” uit.
Vanaf toen begonnen creatief gesproken de wat magerder jaren. Dr. John kon altijd terugvallen op de traditionele stijl, die over goed werd ontvangen. Hij werkte veel samen met Doc Pomus. Er volgden enkele solo piano-albums, sessies met Chris Barber en Jimmy Witherspoon en in 1989 “In A Sentimental Mood”, een album met uitsluitend popcovers. In 1976 trad Dr. John op als een van de gasten tijdens het afscheidsconcert van The Band, dat werd gefilmd en uitgebracht als “The Last Waltz”.
Deze eigen albums verkochten niet al te best, hoewel hij wel regelmatig prijzen mocht ontvangen. Dit ging begin negentiger jaren ook nog zo door. Er volgden meer nietszeggende opnamen, opnieuw een sessie met Chris Barber en weer een met popcovers. En daarnaast verscheen hij als gast op albums van o.m. de Rolling Stones, Carly Simon, James Taylor, Neil Diamond, Willy DeVille en Maria Muldaur.
              
Pas in 1994 volgde met “Television” weer eens een album met eigen materiaal. Zijn autobiografie “Under A Hoodoo Moon” verscheen datzelfde jaar en toen bleef het even stil. Pas in 1998 dook Dr. John weer op met “Anutha Zone”, waarop hij samenwerkte met artiesten als Spiritualized, Paul Weller, Supergrass en Ocean Colour Scene. Begin 2000 verscheen “Duke Elegant”. Hij vergaarde ook diverse Grammy Awards.
Hij bleef geregeld cd's uitbrengen, zoals de bij Blue Note verschenen “Creole Moon” (2001) en “N'awlinz: Dis Dat Or d'Udda” (2004). Hiervoor kreeg hij het prestigieuze Franse Académie Charles Cros 57ème Palmarès uitgereikt. Na de orkaan Katrina verscheen in november een EP “Sippiana Hericane”, waarvan de opbrengst ging aan de slachtoffers van de ramp. “Mercenary”, een album met nummers van Johnny Mercer, verscheen in 2006bij Blue Note en werd in 2008 gevolgd door “City That Care Forgot”.
In 2010 werd The Night Tripper van stal gehaald voor het uitstekende “Tribal”, waarop hij werd bijgestaan door DerekTrucks, Allen Toussaint, Donald Harrison en de inmiddels overleden Bobby Charles.
 
Mac Rebennack / Dr. John is een formidabele pianist met een fantastische rauwe en accentvolle, knauwerige stem, die New Orleans R&B, soul, jazz en blues heeft samengevoegd tot een geheel eigen 'voodoo-muziek'. Zijn originele werk steekt met kop en schouders uit boven dat van zijn tijdgenoten. Het is jammer dat hij jarenlang niet echt zijn best heeft gedaan. De door hem vertolkte covers zijn vaak beter dan de vertolkingen van anderen en het laatste album “Tribal” laat duidelijk zien dat hij het nog niet heeft verleerd. Laten we hopen dat hij hierdoor geïnspireerd is geraakt en dat we nog meer van dergelijk werk van hem mogen verwachten. 
 
Update 30 mei 2011:
CD-recensie "Locked Down" 

Reacties

KoR op 06-02-2011 11:15
Ik hou wel van een beetje aparte figuren, met dan ook een aparte sound.
Was hem wel een beetje uit het oog verloren, toch is het wel weer lekker om te horen. Zal de LP maar eens uit de kast halen.
 
Een prettige en muzikale week gewenst.
 
Groet, KoR
Frenk op 07-02-2011 07:08
Blijft bijzonder. Ik vind het altijd wel wat hebben met die bijzondere stem en het fantastische pianowerk
 
Greetz
Frenk
barnowlblues op 30-05-2012 11:43
Nieuw filmpje toegevoegd.
barnowlblues op 30-05-2012 13:27
Update 30 mei 201":
 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl