barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Eddie Kirkland (1923 - 2011)
Vandaag (28 februari 2011) werd bekend dat de 'Gypsy of the Blues' Eddie Kirkland gisterenmorgen is omgekomen aan de gevolgen, die hij opliep bij een auto-ongeluk. Ter nagedachtenis volgt hier zijn biografie, die ik van Wikipedia heb overgenomen en vertaald.
Kirkland kreeg de bijnaam 'Gypsy of the Blues' vanwege zijn eindeloze tourschema's. Hij begeleidde o.m. John Lee Hooker voordat hij een succesvolle solocarrière begon. Hij bleef toeren, schrijven en opnamen maken tot aan zijn dood.
Eddie Kirkland werd op 16 augustus 1923 geboren op Jamaica. Hij groeide op in Dothan, AL totdat hij zich in 1935, als 12-jarige, verstopte in de truck van de Sugar Girls Medicine Show en hen het land rondtrok. Hij hoorde nog een tijdje bij de entourage van blueszangeres Diamond Teeth Mary. Toen deze show na een jaar werd ontbonden bevond hij zich in Dunkirk, IN, waar hij besloot weer naar school te gaan.
Tijdens de Tweede Oorlog nam Eddie dienst in het leger. Nadat hij was afgezwaaid reisde hij naar Detroit, waar zijn moeder inmiddels woonde. Overdag werkte hij in de fabriek van Ford en 's avonds speelde hij gitaar op house party's. In deze periode ontmoette hij John Lee Hooker, die hij in de periode van 1949 tot 1962 tijdens optredens en bij opnamen regelmatig begeleidde. "It was difficult playin' behind Hooker but I had a good ear and was able to move in behind him on anything he did", zei hij hierover. Kirkland ontwikkelde zijn eigen speelstijl door het gebruik van open akkoorden en hij zette de ruwe Deltablues om naar het elektrische tijdperk door gebruik van zijn duim in plaats van een plectrum.
 
Naast werkzaam te zijn geweest maakte hij zijn eigen opnamen al in 1953 voor King Records, in 1958 voor Fortune Records en in 1961 verscheen zijn eigen lp “It's The Blues Man”, waarop hij werd begeleid door de King Curtis Band.
In de vijftiger jaren was Kirkland de roadmanager voor John Lee Hooker en de twee reisden vaak van Detroit naar het diepe zuiden van de VS. De laatste keer gebeurde dat in 1962 toen Hooker hem verliet om in Europa op tournee te gaan. Kirkland verhuisde naar Macon, GA, waar hij begon op te treden met Otis Redding. Onder de naam Eddie Kirk bracht hij een single, “The Hawg” uit in 1963, maar door gebrek aan succes raakte hij steeds meer gedesillusioneerd in de muziekindustrie. Hij zocht werk als automonteur om zijn groeiende familie te kunnen verzorgen.
Tijdens de bluesrevival van 1970 vond labeleigenaar Peter B. Lowry hem in Macon en wist hem te overtuigen om opnieuw opnamen te maken. De eerste sessies werden opgenomen in een motelkamer en de resulteerden in de akoestisch lp “Front And Center”. Zijn tweede lp, het funky “The Devil....And Other Blues Demons”, werd in de studio opgenomen met begeleiding van een band. Beide lp's kwamen uit op Lowry's label Trix Records. Hij bleef de komende twaalf jaar bij Trix Records. Gedurende deze periode trad hij ook op tijdens Don Kirshner's Rock Concert met Muddy Waters, Honeyboy Edwards en Foghat. Vooral met de Britse bluesrockband Foghat was Kirkland goed bevriend, wat resulteerde in het maken van opnamen op elkaars albums.
 
In de negentiger jaren wisselde Kirkland naar het Deluge label van zijn manager en agent Randy Labbe. Hij nam drie albums voor dit label op, waarvan een live-cd en één met zijn oude maat John Lee Hooker als gast.
En ook in dit millennium was Eddie Kirkland nog steeds op pad. Hij reed altijd alleen naar zijn optredens door de hele VS. Hij werd de Road Warrior genoemd: "A thickset, powerful man in the waistcoat and pants of a pin strip suit; red shirt, medallion, shades and a black leather cap over a bandanna, his heavy leather overcoat slung over his arm,.... he's already a Road Warrior par excellence." Ook bezocht hij regelmatig Europa, waar hij zich vaak liet begeleiden door de Finse Wentus Blues Band. In 2010 lokten zijn oude vrienden van Foghat hem weer naar de studio, waar hij op enkele nummers van hun “Last Train Home” meespeelde.
 
Op de ochtend van 27 februari 2011 kwam Eddie Kirkland door een auto-ongeluk te overlijden in Homosassa, FL. Hij wilde rond een uur of half 9 met zijn Ford Taurus keren op de US 98 en Oak Park Boulevard toen een Greyhoundbus zijn auto vol in de flank raakte en deze nog zo'n 60 meter meesleepte. Kirkland had diverse ernstige verwondingen en werd per helikopter naar het Tampa General Hospital vervoerd, waar hij korte tijd later overleed.
Eddie Kirkland liet zijn vrouw Mary en negen kinderen na. Zijn eerste vrouw Ida en een van zijn kinderen zijn hem in de dood voorgegaan.
 

Reacties

Frenk op 01-03-2011 07:10
Hoi Eric
 
Ik ken zijn naam als begeleider van John Lee Hooker, maar ik wist niet dat hij nog leefde. Nu in ieder geval niet meer dus. RIP
 
Greetz
Eric
 
Johnny op 01-03-2011 18:51
Hoi Eric. Ik had gisteren gehoord dat hij overleden is. Jammer. De manier waarop is ook dramatisch. 

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl