barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Rich Harper - Live In Scandinavia
Een voor ons nog relatief onbekende muzikant, die echter al een indrukwekkende staat van dienst heeft is de uit Pittsburgh, PA afkomstige Rich Harper. Hij heeft zichzelf gitaar leren spelen door naar de platen van Eric Clapton, B.B. King, Rory Gallagher en Duane Allman te luisteren. Leuk detail is dat hij voor zijn slidewerk van hetzelfde medicijnflesje gebruikt maakt als Duane Allman.
Zijn inmiddels zevende album, “Live In Scandinavia” is, zoals de titel al doet vermoeden, tijdens een tournee in Noorwegen en Zweden opgenomen.
Met het eerste nummer “No More” is meteen duidelijk waar hij staat en dat is ergens tussen rauwe, ongepolijste blues en southern rock. De titel van het tweede nummer, “MST”, staat voor Musicians Standard Time, de titel van zijn voorlaatste cd en het verhaalt over de aparte dagindeling, die muzikanten hebben. Het mooie “Look Out My Window” volgt. Het is een ballad, waarin hij halverwege het nummer vioolachtige klanken aan zijn instrument ontlokt door met de volumeknop te spelen om dan te ontploffen in het ruige bluesrock. Voor mij is dit één van de hoogtepunten van de cd.
Waar “As She Moved In (My Guitar Moved Out)” over gaat lijkt me duidelijk. Een uptempo nummer met een (terecht) venijnige gitaar. Gelukkig heeft dit toch een happy end: “...my guitar in, my lady moved out”. “Workin' On Me” is weer zo'n venijnige boogie met een messcherpe slidegitaar. Een typische bluesrockballad is “Bound To Pay”, dat rustig begint en zich opbouwt naar het hoogtepunt, dat – hoe kan het ook anders – in de gitaarsolo plaatsvindt. “Let's See Where This Love's Gonna Go” is gewoon een lekkere shuffle, dat eindigt in een uptempo finale. “Blue Eyed Blues” zou een lekkere uitsmijter kunnen zijn, ware het niet dat er nog vier bonustracks volgen.
 
Ik heb op zich niets tegen bonustracks, integendeel, maar deze vier nummers zijn iets andere versies van nummers die al op de cd staan. Het betreft “MST”, “Bound To Pay” en “Look Out My Window”. En het overgebleven nummer "In My System" is hier zeker niet één van de sterkste song. Wat mij betreft overbodig; er hadden ook makkelijk andere nummers op kunnen staan.
Maar dat is wat mij betreft het enige minpuntje van de cd. “Live In Scandinavia” kan ik zeker aanbevelen voor liefhebbers van ongepolijste bluesrock. De Scandinaviërs zijn al om, nu is Nederland aan de beurt. 

Reacties

Frenk op 03-02-2011 18:02
Weer zo'n onbekende. Waar haal je ze toch vandaan? Klinkt weer erg smakelijk
 
Greetz
Frenk
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl