barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Solomon Burke & De Dijk - Hold On Tight
Zo'n drie jaar geleden stonden Solomon Burke en De Dijk al eens samen op het podium en er bloeide toen iets moois op tussen de Amsterdammers en de Amerikaanse soullegende. Dit resulteerde onder meer in de succesvolle single “Het Moet En Het Zal (Enough Is Enough)”. Toen al zei Burke dat hij De Dijk een betere band vond dan Booker T. & the MGs. Zanger Huub van der Lubbe deed dat toen wel af als Amerikaanse vriendelijkheid, maar de wens naar verdere samenwerking bleef bestaan. Het resultaat is de cd “Hold On Tight” geworden.
En het is een uitstekend album geworden. Elf nummers van De Dijk zijn door Wouter Planteijdt vakkundig vertaald in het Engels. En al jammend is er een twaalfde nummer, “Text Me”, aan toegevoegd. Het hele album klinkt goed. De combinatie van rock, blues en soul is lekker soepel en smeuïg en het lijkt wel of de songs alleen voor Burke zijn geschreven. Er is een duidelijke connectie tussen Burke en de band. Wat ik jammer vind is dat je de stem van Huub nergens hoort – hij speelt wel mee op de akoestische gitaar – maar ik denk de combinatie van beide stemmen nog wat meer spanning in sommige songs had gebracht.
De herkenbaarheidsfactor is hoog met nummers als “What A Woman” (Wat Een Vrouw), waar Jools Holland ook nog even aan meedoet, “I Gotta Be With You”(Ik Kan Het Niet Alleen) en “Good For Nothing” (Nergens Goed Voor). Verder kan ik nog de soulblues “No One” en “Seventh Heaven” als hoogtepunten noemen, terwijl het al eerder genoemde “Text Me” er ook mag wezen.
 
Een album als dit smaakt naar meer en misschien had deze samenwerking nog een vervolg gekregen. Maar, zoals we allemaal weten, is Solomon Burke op 10 oktober jl. op Schiphol overleden. Hij was op weg naar een optreden met De Dijk. We kunnen er alleen maar naar raden hoe een volgende cd had kunnen klinken, maar afgaande op wat ik het afgelopen uur heb gehoord kan ik alleen maar concluderen dat het een enorm gemis is.
 
 

Reacties

Frenk op 17-02-2011 14:53
Mooie plaat, ik heb hem ook. Klasse. Jammer dat hij is overleden en dat we hier geen vervolg meer op zullen krijgen
 
Greetz
Frenk
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl