barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Ganashake - Ganashake
Dat er de laatste jaren uit België erg leuke bands komen mag inmiddels een publiek geheim zijn. En ook op het gebied van de blues blijven onze zuiderburen niet achter. Een mooi voorbeeld hiervan is de jonge band Ganashake. De band bestaat sinds mei 2009 en bestaat uit Jesse Jacobs (zang, gitaar), Sander Goethals (bas) en Bert Minnaert (drums). Opgericht ter gelegenheid van het Erpse-Kwerpse “Crisisfestival” toonde al snel een regionale TV-zender interesse in het trio. Vanaf dat moment is eigenlijk alles in een stroomversnelling geraakt met als (voorlopige) hoogtepunt het uitbrengen van de eerste cd.
In 2009 was al een EP met 5 nummers verschenen, maar omdat deze niet meer verkrijgbaar was is vorig jaar besloten er nog zes op te nemen en deze elf songs vormen nu de eerste cd met de eenvoudige titel “Ganashake”.
Op het eerste nummer “Indian Chief” valt meteen de stem van zanger Jesse Jacobs op. Je zou hem makkelijk twintig jaar ouder geven. Enigszins doorleefd met een rauw kantje. De gitaarlicks en messcherpe solo maken het helemaal af. In “Cherry Red Lips” legt zanger Jacobs soul in zijn stem. Dan volgt een prima uitvoering van Hound Dog Taylors “Gimme Back My Wig”, waaruit blijkt dat de heren ook prima met klassiekers uit de voeten kunnen. Met het swingende “Special Sauce” en funky “Strings & Things” maakt de originele EP vol. Als je bedenkt dat de band toen pas nog maar een half jaar samen was kun je alleen maar concluderen dat het trio over een groot talent moet beschikken.
Met “If You Believe” begint de nummers, die in augustus 2010 zijn opgenomen. En hoewel de eerste vijf songs al erg goed waren merk je toch een verandering op, een duidelijke groei. De muziek klinkt voller en volwassener. Het soulvolle “If You Believe” is daar een mooi voorbeeld van. De – nog steeds – doorleefde stem van Jacobs, de afwisselende licks, de breaks en fraaie gitaarsolo geven een duidelijke ontwikkeling te zien. “Goodmorning Baby” heeft ongeveer halverwege een verrassende als de ruwe boogie-ritme voor enkele maten overgaat in een rustig tempo, voordat Jacobs met een spetterende gitaarsolo die rust weer helemaal teniet doet. Een mooie vondst. Verder waard om te vermelden is de funky “Plastic Scene” en het rocknummer “Losing It Big Time”.
 
Als conclusie kan ik alleen maar zeggen zeer onder de indruk te zijn van de debuut-cd van Ganashake. Het is niet de 'pure' blues, die zij spelen - maar wie doet dat eigenlijk nog wel? – en in hun muziek zijn ook invloeden van funk en rock te vinden. Maar alles is duidelijk wel geschoeid op de blues.
Een band die in zo'n korte tijd zo'n ontwikkeling doormaakt is een belofte voor de toekomst en ik verwacht dat de carrière van de band zich niet zal beperken tot België en Nederland.  

Reacties

De Ganas op 02-03-2011 14:20
Bedankt Eric,

Hopelijk komen we mekaar eens tegen "onderweg"

G'S
De Ganas
Frenk op 03-03-2011 09:16
Klinkt goed, er is dus nog hoop
 
Greetz
Frenk
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl