barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Robert Randolph & the Family Band – We Walk This Road
Het is verbazingwekkend hoe iedere paar jaar een stel jonge gitaristen naar voren komt, enkelen ervan bijna de titel 'gitaargod' veroveren en dan – op een enkele uitzondering na- niets of weinig meer van zich laten horen. Robert Randolph is er één, die duidelijk een langer leven beschoren. Hij is sowieso een bijzonderheid, omdat hij niet een gewone gitaar, maar een steelguitar bespeelt. “Hè? Wat? Steelguitar? Dat hoort toch thuis in die tranentrekkende countrymuziek?”, hoor ik een aantal van u al denken. Nou, ga er dan maar eens rustig voor zitten.
Robert Randolph is een uniek talent, dat ik in 2004 al in het voorprogramma van Eric Clapton heb zien optreden. Inmiddels heeft hij een aantal hooggewaardeerde cd's op zijn naam staan en ook zijn laatste, “Walk This Road”, mag er absoluut zijn. Zoals ik al schreef speelt hij een steelguitar en dat doet hij...... ach, luister hieronder zelf maar.
 
Voor deze nieuwe schijf ging Randolph op zoek naar een producer, die zijn wortelen in de blues en gospel begreep en deze als beste naar voren kon brengen. Hij vond hiervoor de legendarische T-Bone Burnett. En het is duidelijk dat Randolph en Burnett muzikaal dezelfde taal spreken.
Om de blues- en gospelroots extra te benadrukken wordt een zestal nummers voorafgegaan door een stukje originele blues, gospel of worksong om dan over te gaan in een eigen Randolph-compositie. Een mooi voorbeeld hiervan is “If I Had My Way”, dat wordt ingeleid door een origineel nummer met dezelfde titel van Blind Willie Johnson. Het door Burnett en Randolph geschreven stuk, waarop zij assistentie kregen van Ben Harper, is een prachtig stuk muziek dat gospel en blues met elkaar verbindt. Hetzelfde gebeurt met het in de origineel a-capella gezongen “Dry Bones”, waarna Randolph er zijn eigen compositie “Dry Bones” achteraan plakt. Een heel fraaie manier om de moderne blues te verbinden met de originele opnamen uit de twintiger en dertiger jaren.
Naast eigen composities heeft Randolph ook wat covers opgenomen, zoals een onvervalste bluesversie van “Walk Don't Walk” van Prince en Bob Dylans “Shot Of Love”, waarop Dylan zelf aanwijzingen gaf hoe het nummer opgenomen zou moeten worden.
 
“We Walk This Road” is een cd vol muziek, die dicht bij het hart ligt. Echte blues, echte soul. Een cd vol authentieke en eerlijke muziek. Zeker waard om aan te schaffen. 

Reacties

Frenk op 08-03-2011 17:41
Nooit gedacht dat je met zo'n steelguitar zo'n geluid kon produceren. Smaakt naar meer....
 
 
Greetz
Frenk
KoR op 13-03-2011 10:36
Robert kon ik niet voordat ik hem ook zag op die concertregistratie van het Crossroads festival van vorig jaar. Heel origineel om hem zo de steelgitaar te zien/horen spelen.
 
btw: de dvd/bluray van het Crossroads festival is een must voor elke gitaarliefhebber.
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl