barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Gregg Allman - Low Country Blues
Na jarenlang aan Hepatitis C te hebben geleden ontving Gregg Allman enkele maanden geleden een nieuwe lever. E.e.a. Was te wijten aan een wat te losse levensstijl met drank en drugs. De goede man staat inmiddels al jarenlang weer droog en na twee jaar op de wachtlijst te hebben gestaan was hij aan de beurt voor een nieuw orgaan. De operatie is goed geslaagd en Allman is alweer druk bezig met een nieuwe tournee, die hem dit jaar ook naar Nederland (Bospop) zal voeren.
De nieuwe cd die ik nu voor me heb liggen is al zo'n zes maanden voor de operatie opgenomen, maar pas nu vond men het tijd deze uit te brengen. Als producent is T-Bone Burnett aangetrokken en begeleid wordt hij door Doyle Bramhall II op gitaar, Jay Bellerose op drums, Demis Crouch op staande bas en Dr. John op piano.
 
De titel van de cd dekt precies de lading: “Low Country Blues”. Op één na bestaat het album uit covers, variërend van Sleepy John Estes en Skip James tot en met Otis Rush en Muddy Waters toe. Een prachtige selectie bluesnummers, die beginnend met Sleepy John Estes' prachtige “Floating Bridge” je meenemen op een prachtige reis door bluesland en je meevoeren langs de oude meesters. Als tweede nummer volgt het van Junior Wells bekende “Little By Little”, waarop Allman nog maar eens laat horen hoe soepel zijn stem op 63-jarige leeftijd nog steeds is. “Devil Got My Woman” van Skip James raakt je diep van binnen en ook Muddy Waters' “I Can't Be Satisfied” krijgt een geheel nieuwe dimensie.
En van de met blazers versierde “Blind Man” van Bobby Bland (en Little Milton) krijg ik gewoon de kriebels. Dan volgt het enige door Allman met ABB-collega Warren Haynes geschreven “Just Another Rider”. Een song dat verhaalt over het reisleven van de muzikant, hotelkamers, kortstondige ontmoetingen en dat van dit album nog het dichtst bij een Allman Brothers Band uitvoering komt. Lekker gitaarwerk van Doyle Bramhall II, die op “Please Accept My Love” (B.B. King) met zijn gitaar het nummer met een lekker Texasblues-sausje overgiet.
Het drijvende ritme van “I Believe I'll Go Back Home” zorgt voor een gospelachtige sfeer, gevolgd door de tranentrekker “Tears Tears Tears” (Amos Milburn). Een slowblues, de rauwe bluesstem verrijkt met blazers en relaxte pianosolo's van Dr. John maken het een v an de beste nummers van dit album. Voor de volgende nummers reizen we in gedachten mee naar de Westside van Chicago. Van Magic Sam's “My Love Is Your Love”, opgebouwd rond de gitaarriff van Bramhall, is een mooie soulvolle versie gemaakt. Op “Checking On My Baby” weet Bramhall de typische 'ringende' toon van Otis Rush te benaderen. Het V&A-spel tussen deze gitaartonen en Allman's gevoelige stem maken hier een fantastische versie van.
De drumslagen van het laatste nummer doen je denken aan de slagen van een bijl in de oude worksongs. Dan zet de vette Hammond van Allman in en de synchroonwerkende stem en slidegitaar geven de traditional “Rollin' Stone” een sinistere sfeer. Een prachtige voetnoot en waardige afsluiter van dit album.
 
Als conclusie kan ik zeggen dat Gregg Allman een prachtig album heeft gemaakt. Begeleid door een topproducer en topmuzikanten zorgen voor een geweldig product. Nergens verliezen de muzikanten zich in overgedreven gedoe. Het blijft ingetogen en erg dicht bij het origineel. Een ware wandeling door de geschiedenis van de blues. Het jaar is pas begonnen, maar ik denk wel dat deze cd een grote kans maakt in mijn top 10 van 2011.
 

Reacties

Ken Weinstein op 19-04-2011 07:56
thanks Eric!

Ken Weinstein
Big Hassle Media
44 Wall Street - 22nd Floor
New York, NY 10005
Frenk op 21-04-2011 15:33
Gaaf nummer. Goed om te zien en te horen dat het weer goed met hem gaat. En dan weer zo'n prachtige cd uitbrengen. Onkruid vergaat toch niet
 
Greetz
Frenk
 
Han de Tekort op 15-06-2011 08:32
Ik heb tegenstrijdige berichten over deze cd gehoord, maar besloot - als Allman fan, hem toch maar te kopen. En ik kom tot de conclusie dat jouw recensie grotendeels bij mijn mening aansluit. Een prima cd
 
Groeten
Han
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl