barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Kaye Bohler - Like A Flower
Om artiesten te omschrijven worden de meest bloemrijke termen of vergelijkingen met andere artiesten gemaakt. Zo ook met Kaye Bohler, die o.m. “Rhythm and Blues Singing Baby of Soul”, “The White Tina Turner” en “Power House Blues Woman and Entertainer” wordt genoemd. Allemaal krachtige veelzeggende, of misschien juist daarom nietszeggende, termen. Ik denk dat we Kaye maar eens moesten beluisteren om te zien of ze deze omschrijvingen wel waard is.
Vorige week zat haar laatste cd, “Like A Flower”, in mijn brievenbus. Het is de vierde cd van Kaye en het heeft zes jaar geduurd sinds haar vorige. Wat me meteen opvalt is de uitstekende verzorging van de inlay. Een uitklapvel met alle teksten en deelnemende musici. En nog even over de teksten; deze zijn door Kaye Bohler alle tien zelfgeschreven. En dan heb je bij mij sowieso een streepje voor. Het album is geproduceerd door Tony Lufrano, die op alle nummers ook piano en orgel voor zijn rekening neemt. Als gastmusici doen Tommy Castro en Robben Ford mee.
 
Maar goed, nu de muziek, de denkbeeldige naald zakt in de denkbeeldige groef en vanaf de eerste tonen van “He Helps Me” valt meteen de flexibele, soulvolle stem van Kaye op. Het is een echt soulnummer met vette Hammond- en tintelende gitaarlicks. Ook “How Do I Get There” is een old-school soulnummer met een gitaar, die aan Robert Cray doet denken, en een ouderwetse blazersbegeleiding. De band hanteert een strakke basis, waarover Kaye's stem een ritmiek hanteert en zo een prettig spanning laat ontstaan. “Wasted On You” is een typische 70'ies soulsong met een heerlijk scheurende sax. Een echte blues is “Constant State Of The Blues”, een zeer persoonlijke song, waarin Kaye zingt over het leed en tegenspoed van haar zieke moeder. Iedereen die een dierbare heeft, die langdurig ziek is of heeft verloren kent de situatie die zij hier bezingt. Mijn persoonlijke favoriet.
Deze wordt gevolgd door het lichtergestemde “I Got To Know”, een vlotte bluesshuffle, waarin Tommy Castro zijn bijdrage levert. De geleverde vocalen zijn jazzy, de blazers, een scheurende saxsolo van Nancy Wright en de felle gitaar van Castro maken het helemaal af. Een heerlijk nummer. Als “Another Man's Arms” een autobiografisch werk is dan zou haar (ex-)man zich wel eens achter zijn oren mogen krabben. Ze zingt dat ze heel wat kan hebben, vreemd gaan incluis, maar “it was your drinking that drove me to another man's arms”. Het is weer een typische 70'ies soulnummer, inclusief wahwah-gitaar en latin percussie. Deze wordt gevolgd door het soulvolle “Two Things At Once”.
De shuffle “Got A Good Man” drijft op de begeleiding van blazers en het Hammondorgel. Een leuk detail is de 'surf'gitaarsolo a la Dick Dale. Deze wordt gevolgd door het relaxte, jazzy “My Heart Beats For Him” voordat het laatste nummer, de titletrack “Like A Flower” wordt ingezet. En een zeer verrassende inzet door Tamas Marius met een fluit. Het funky ritme en de fingerpicking gitaar van Robben Ford geven het nummer meteen een positieve inslag mee. En ook de tekst geeft een positieve kijk op de toekomst weer.
 
In de tekst uit het laatste nummer komen de regels “I’m like a flower, about to bloom” voor. Onzin, vind ik. De bloem, die Kaye Bohler heet bloeit al een tijdje, maar zal zeker nog verder kleur en schoonheid blijven brengen. Mijn conclusie over dit album “Like A Flower” is dan ook dat Kaye Bohler een zeldzaamheid is in de muziekwereld. Een zangeres, met een prachtige, soepele stem, die haar eigen, persoonlijke songs schrijft en deze op een zeer hoog niveau weet te vertolken. Het album staat vol met eigentijdse blues en soul, waarmee zij put uit een rijke traditie, variërend van Chicago Blues, soul en funk.
En om nog even terug te komen op mijn openingszin. Een vergelijking met Tina Turner zou ik niet willen maken, daarvoor is Kaye's stem niet rauw genoeg, maar juist veel soepeler. En die andere termen? Ach, luister zelf maar....
 

Reacties

Frank Roszak op 04-04-2011 22:56
Thank u Eric. Reaaly appreciate your hard work
F
Frenk op 06-04-2011 09:35
De recensie klinkt goed en zeer lovend. Ik ga er eens naar op zoek
 
Greetz
Frenk
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl