barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Kenny Neal - Hooked On Your Love
Zoals je wel vaker ziet in de traditie van de New Orleans-muziek zijn veel van de huidige bluesartiesten tweede- of zelfs derde-generatie muzikanten. Zo ook Kenny Neal. Niet alleen is hij de oudste zoon van de legendarische mondharmonicaspeler Raful Neal, ook zijn kinderen hebben het muzikale stokje opgenomen. Kenny heeft jarenlang zijn vader, en ook Lucky Peterson en Lazy Lester, begeleid voordat hij een naam voor zichzelf ging maken.
En een prima carrière is het geworden. Zijn meest recente album “Hooked On Your Love” is inmiddels zijn vijftiende cd, waarbij hij na het overlijden van zijn vader in 2004 zijn functie als patriarch geheel waarmaakt. Kenny wordt hier begeleid door zijn broers Tyree Neal (ritmegitaar), Darnell Neal (drums), Frederick Neal (orgel) en zijn zoon Kenny Neal Jr. op percussie. Als gastmuzikanten doen Vasti Jackson en Lucky Peterson mee.
 
De opener “Hooked On Your Love” geeft meteen aan waar dit album heen gaat: een lekkere soulblues met heerlijke blazers en Neals prachtige stem en messcherpe gitaar. Dit wordt gevolgd door “Bitter With The Sweet”, een prachtige ballade. “Down In The Swamp”, een ode aan zijn geboortegrond, lekker funky en een bij wijle aan Dr. John herinnerende stem. De funk wordt voortgezet in “Blind, Crippled, Or Crazy”.
Dan een heerlijk rockende blues in Little Miltons “If Walls Could Talk”, dat de pan uitswingt met heerlijke blazers en koortjes. Dan de soulballade “Things Have Got To Change”, zeer gevoelig gezongen en één van de mooiste songs van deze cd. “New Lease On Life” is een autobiografisch lied, dat gaat over dingen een plek te geven en te overleven. Kenny heeft nl. de laatste jaren veel ellende meegemaakt, ziekte, overlijden van familieleden. Een erg sterk nummer vind ik met puntige riffs. Dan volgt “Ain´t Nothing You Can Do”, een heerlijk nummer, prachtig gezongen met een lekkere gitaar en blazerspartij.
Nog zo'n schoonheid is de ballade “Old Friends” met bloedmooi harmonicaspel. “Tell me Why”, een soulballade, die je weer terugbrengt naar de soulachtige blues (a la Robert Cray) van de tachtiger jaren. Prachtige zang. Dan nog een keer terug naar de geboortestreek Louisiana in “Voodoo Mama”, een uptempo swampblues. Begeleiding met o.m. dixielandblazers en dan een slidegitaarsolo om je vingers bij af te likken. Het laatste nummer “You Don't Love Me” wordt ingezet door de best en mondt uit in een vlijmscherpe bluesshuffle met mondharmonica- en gitaarsolo's. Klasse.
 
Multi-instrumentalist Kenny Neal, behalve zang en gitaar speelt hij ook de mondharmonica, drums en toetsen, is in absolute topvorm. De nummers zijn gevarieerd qua stijl (van soul tot Chicagoblues, of een mix ervan) en tempo (langzame ballads en uptempo rockende blues) en vervelen nergens. Kortom, een prachtige cd.  

Reacties

Frenk op 28-04-2011 14:49
Dat klinkt weer bijzonder goed. Ik ken Kenny Neal (+ familie) al jaren en heb verschillende cd's van hem in de kast staan. En naar deze ga ik ook op zoek, dat is zeker.
 
Greetz
Frenk
Daniël Lohues op 28-04-2011 17:35
Thanks voor de Kenny Neal recensie.
Ga de plaat snel opzoeken.
Ik ken die Neal familie.
Heb nog twee platen opgenomen met broers van Kenny.
En op die eerste plaat speelt vader Raful ook nog mee.
 
Vriendelijke grtn,
Daniël Lohues
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl