barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Tweed Funk - Bringin' It
Ik moet een bekentenis doen. Hoewel ik van mijzelf vind dat ik ruimdenkend ben en niet oordeel over uiterlijkheden had ik nu een ervaring, die mij aan deze kwaliteiten deed twijfelen. Vorige week vond ik de debuut-cd van de Amerikaanse formatie Tweed Funk in mijn brievenbus. De eerste indruk die ik had was er één van “wat moet ik hier nu mee?' Ik schrijf toch stukjes over blues en niet over funk. Ook het typische 70er jaren hoesje in de kleuren paars en geel hielp wat dat betreft niet echt.
Maar goed, je moet een ieder een kans gunnen en heb het cd'tje in de daarvoor speciaal ontworpen speler geschoven en op de knop 'play' gedrukt. En ik moest meteen op mijn eerste indruk terugkomen. Wat er uit de speakers kwam was onvervalste blues; weliswaar overgoten met een funksausje, maar toch echte blues.
Tweed Funk is een band, die bestaat uit ervaren muzikanten afkomstig uit Wisconsin. De band is samengesteld uit zanger Smokey (geboren als Joseph Holman, gitarist/zanger JD Optekar, Donnie Mac, die bas en toetsen bedient en drummer Marcus 'MG' Gibbons, die ook voor de productie tekende. Acht van de tien songs zijn door de bandleden geschreven.
Van de eerste gitaarriff van opener “Blues Is The Truth” tot en met de laatste tonen van “Black Coffee” zet de band een swingend geheel neer, waarop het moeilijk is stil te blijven zitten. Zoals al gezegd vormt de blues het fundament van deze cd, terwijl de afwerking hierbij toch doet denken aan Sly Stone, van wie “Thank You (Falettinme Be Mice Elf Agin)” wordt vertolkt, of Curtis Mayfield uit de vroege 70er jaren. En bij het nummer “Testify” moet ik onwillekeurig denken aan Wild Cherry's “Play That Funky Music”. En aan de andere herinnert doet de felle gitaar van Optekar af en toe aan Buddy Guy.
Hoogtepunten zijn voor mij de bluesballad “Super Mad Woman”, de vlotte shuffle “My Baby's Alright” en de soulballad “Black Coffee”, een relaxt soulvol nummer met bijbehorend orgel- en gitaarsolo.
 
Hoewel “Bringin' It” op zich een goede cd is heb ik ook nog wat kritiek. Over het geheel vind ik de productie wat aan de iele kant; het had van mij wat steviger en vetter gemogen. En het tweede punt van kritiek is dat het allemaal veel te kort duurt. 37 minuten is tegenwoordig veel te weinig en wat mij betreft hadden er makkelijk nog minimaal drie songs bij gemogen.
Maar naast deze punten van kritiek kan ik concluderen dat Tweed Funk een heel leuke en swingende cd heeft gemaakt. Hun muziek is professioneel en aanstekelijk swingend en ik ben van mening dat zij menige zaal op zijn kop kan laten staan.
 
 

Reacties

barnowlblues op 11-04-2011 22:12
Technisch probleempje bij de plaatsing, maar nu staat alles er goed op.
JD Optekar op 12-04-2011 08:49
Eric
 
Thanks for the review much appreciated. When we get back from tour we will get some links up on out website to your review.
Thanks again for supporting the blues!
 
JD Optekar
Tweed Funk
Frenk op 13-04-2011 09:50
Hey Eric
 
Nou, dat klinkt echt niet verkeerd.
 
Greetz
Frenk
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl