barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Buddy Guy - Living Proof
Zou het aan het water liggen in Chicago? Of aan de lucht? Zong hij tien jaar geleden nog in “Done Got Old” over het feit dat hij oud was en niets meer kon, nu op 74-jarige leeftijd begint zijn nieuwe album “Living Proof” met de tekst “I'm 74 years young”! Deze levende legende van de Chicagoblues is in juli inderdaad 74 jaar oud geworden, maar hij laat zich nog steeds gelden als een van de meest opwindende en inventieve gitaristen die er rondlopen. Producer is Tom Hambridge, die ook bij “Skin Deep” uit 2008 aan de knoppen heeft gezeten en tevens drummer is Guy's band.
Op de genoemde opener, die dan ook passend “74 Years Young” is genoemd, begint hij rustig solo op de akoestische gitaar, terwijl langzamerhand steeds meer instrumenten invullen en Buddy na ongeveer anderhalve minuut de electrische gitaar opneemt en toont dat hij nog steeds een gitarist is om rekening mee te houden. In “Thank Me Someday” verhaalt hij over het feit dat hij zijn familie wakker hield met zijn gitaarspel. De melodie doet herinneren aan een Howlin' Wolf-klassieker en ook bij de gitaarsolo hier vliegen de vonken er weer vanaf. Het uptempo “On The Road” is een vrolijk nummer met een serieuze ondertoon. De prima begeleiding van The Memphis Horns en het messcherpe gitaarwerk van de meester zelf geven het nog een extra 'bite' mee. Even tijd om uit te puffen met “Stay Around A Little Longer” waar Guy wordt vergezeld door die andere legende, B.B. King. Een rustige soulballad, waarin beide senioren vertellen hoe goed het nog met ze gaat en dat ze jarenlang door willen gaan. Mijn zegen hebben ze.
Dan “Key Don't Fit”, een heerlijke, typische bluesballad. Rollende piano, scherpe gitaarlicks en de Buddy's hoge stem, waarmee alleen hij zo hartverscheurend kan zingen. De titelsong “Living Proof” is een vlotte rocking blues, die gaat over dat hij ondanks alle tegenslagen er toch steeds weer bovenop komt. Met “Where The Blues Begins” meldt zich de tweede gast, Carlos Santana. Gebaseerd op een rumbaritme spelen de heren er lustig op los. Misschien iets voorspelbaar zoals beiden zich afwisselen, maar in zijn geheel ook een klassenummer. “Too Soon” is een stevige shuffle met een vlammende gitaarsolo, die ons weer op het puntje van de stoel brengt.
In “Everybody's Got To Go” wordt de toon weer wat bedachtzamer. Aanleiding hiervoor is het overlijden van broer Phil in 2008 en het gaat dan ook over het feit dat iedereen eens komt te overlijden. Een prachtige soul/gospelachtige ballad. Het intro van “Let The Doorknob Hit Ya” doet in eerste instantie denken aan “Damn Right I've Got The Blues” uit 1991 en is dus een onvervalst ruige Chicagoblues. Lekker om even uit je dak te gaan. Op “Guess What” wordt een tandje lager geschakeld. De Hammondbegeleiding maakt er een smeuïg geheel van en Guy leeft zich weer onvervalst uit op zijn snaren. Op de uitsmijter “Skanky” wordt nog even getoond dat Buddy Guy geen ouderdomsverschijnselen in zijn vingers heeft.
 
Een risico van het schrijven van een semi-autobiografisch album als dit, is dat het makkelijk kan leiden tot een staaltje zelfoverschatting. Maar Buddy Guy heeft dat goed onder controle kunnen houden. Het is ook geen puur nostalgisch album geworden, mede door de hoge kwaliteit van het spel en de de diversiteit van de nummers. Het is m.i. een erg persoonlijk album geworden zonder in de al eerder genoemde valkuil te vallen.
Ook verrast Buddy Guy iedereen weer met zijn vlammend gitaarspel, hartverscheurende zang en opnieuw originele nummers. Hij teert niet alleen op het feit dat hij inmiddels een levende legende geworden is, maar weet iedereen nog steeds te verbazen en inspireren. Een aanrader!
 

Reacties

Frenk op 15-05-2011 14:48
Hij is weer goed op gang
 
Greetz
Frenk
Zizy-Marlene op 15-05-2011 20:55
Als jij zijn leeftijd niet gezegd had..zou ik toch echt denken dat er een veel jongere zanger aan het zingen was... prachtstem nog... en een heerlijke song met fantastisch gitaar spel. al moets ik mijn geluid wel wat zachter zetten.. ;-)
 
Liefs Wil/Zizy
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl