barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Memphis Jug Band
Een van de meest toonaangevende jugbands uit de twintiger en dertiger jaren van de 20e eeuw is de Memphis Jug Band. In de loop van de jaren hebben vele (straat)artiesten deel uitgemaakt van deze band. Enkele namen zijn Will Shade, Will Weldon, Hattie Hart, Charlie Polk en Walter Horton (hier meer). Gitarist en harmonicaspeler Will Shade vormt de groep halverwege de twintiger jaren rond Beale Street in Memphis. In de band wordt harmonica, viool, mandoline, banjo en gitaar gespeeld, waarbij de begeleiding wordt verzorgd door washboards, kazoo en kruiken (jug). Deze laatste zorgt voor de baspartijen en vanwege het specifieke geluid worden dergelijke band dan ook Jug Bands genoemd.
              
In 1927 tekent Shade een contract bij Victor Recordings en in de komende zeven jaar worden bijna 60 opnamen voor deze maatschappij gemaakt. Naast hun eigen opnamen begeleiden zij in 1930 ook Memphis Minnie op twee nummers, die ook voor Victor worden gemaakt. Buiten de naam Memphis Jug Band gebruikt Will Shade ook de namen Picaninny Jug Band, Memphis Sanctified Singers, Carolina Peanut Boys, Dallas Jug Band, Memphis Sheiks en Jolly Jug Band, waardoor het totaal aantal aan opnamen makkelijk tegen de honderd zou kunnen lopen. In deze periode maken o.m. Big Walter Horton, Furry Lewis en Casey Bill Weldon deel uit van de band. In welke samenstelling de groep dan ook bestond, – die samenstelling kon per dag verschillen – Will Shade geeft de richting aan.
De Memphis Jug Band speelt een vrije mix van blues, ragtime, vaudeville, folk en jazz, alles overgoten met een humoristisch sausje. Deze goedgehumeurdheid zorgt dat de band door de hele dertiger jaren populair bleef. Zij spelen overal waar zij worden gevraagd of waar de gelegenheid zich voordoet en zij zijn gevraagd door zowel het zwarte als het blanke publiek.
Halverwege de dertiger worden wordt hun muziek als ouderwets beschouwd en neemt de populariteit wat af. Desondanks blijft Will Shade doorgaan. In 1963 bundelt hij zijn krachten met een oude muziekvriend, Gus Cannon (hier meer), die in de twintiger en dertiger jaren een concurrerende jugband, Cannon's Jug Stompers, leidde. Naar aanleiding van het feit dat de vocalgroup de Rooftop Singers een grote hit hadden met Cannons nummer “Walk Right In” werd door beide senioren (Shade is 65 jaar en Cannon is 73 jaar) het album “Walk Right In” opgenomen voor het Stax-label.
Tot aan zijn dood in 1966 blijft Will Shade de groep in steeds wisselende samenstellingen leiden.
 

Reacties

Frenk op 13-05-2011 14:55
Klinkt nog heel goed, te bedenken datde opnameal bijna 85 jaar oud is
 
Goed weekend
Greetz
 
Frenk
Zizy-Marlene op 13-05-2011 20:42
Hoi Lieve Eric, ik laat weer even mijn neus zien
 
Wat leuk om te lezen dat door die kruik er de naam JUG BAND aan gegeven is. Ik vind het totaal een speciaal geluid hebben... vaak hoor je deze muziek ook in oude films.
 
Lekker om te horen.
 
Fijn weekend voor jullie beide
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl