barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Zed Head - Mortal Man
Zed Head is een driemansformatie uit Canada, die op het eerste gezicht iets wegheeft van ZZ Top. Althans, de bebaarde bassist 'Fog' Johnny Burkitt valt als zodanig op. Naast hem bestaat de band nog uit gitarist Neil Chapman en harmonicaspeler Smilin' Bob Adams. Een vaste drummer hebben zij niet; voor die taak worden voor concerten en opnamen drummers ingehuurd. En ook voor de andere instrumenten worden anderen ingehuurd. Enkele jaren geleden bracht Zed Head al in eigen beheer de cd “Texas Cufflinks” uit, maar het een en ander dreigde toch tussen wal en schip te geraken. Het Belgische label Blues Boulevard heeft deze cd nagenoeg opnieuw uitgebracht, met vier extra nummers uitgebreid en de titel “Mortal Man” meegegeven.
Bij de eerste tonen van de cd moet ik toch weer denken aan ZZ Top. Dat wil zeggen, ZZ Top, zoals ze hadden kunnen klinken als ze destijds niet voor het grote geld waren gegaan en de commerciële toer op waren gegaan. “Texas Twister”, zoals het nummer heet klinkt lekker bluesy, waarop Smilin' Bob zich de longen uit het lijf blaast. Met het tweede nummer, de boogie “Fast Ford Freddy” wordt de overeenkomst met ZZ Top nog alleen maar versterkt. In het funky “Shotgun” gaat de harmonica de strijd een met de gitaar. En de winnaar is.... de luisteraar. “Mortal Man” is een lekker, diepgezongen, sinister nummer. Dan volgt “Voodoo Love” dat af en toe aan Johnny Winter herinnert. Met een schitterend harmonicasolo van Smilin' Bob.
Dan volgt de slowblues “Cheapseats”, waarbij de ingehuurde Trevor Horsfall de slidegitaar speelt. Ook hier speelt de harmonica weer een glansrol. Dan volgt de ruige boogie “Good Lovin'”, waarbij voor deze gelegenheid de orgeltoetsen worden beroerd door Bill King. “Front Porch” is een bijna akoestische blues over the big ass van zijn woman met wat percussie en de al eerder genoemde Horsfall op slide. In “The Big Smoke” begint Chapman met een vlijmscherp gitaarintro en later dient Adams hem van repliek met de harmonica, wat een behoorlijke duel oplevert.
“Till I Lost You” heeft weer iets duisters, een stem die bij wijle doet denken aan Tony Joe White, gitaren die dreigend op de loer liggen, een mondharmonica die een duit in het zakje doet. Kippenvel. De shuffle “Electraglide” gaat over de favoriete Harley Davidson met een hoofdrol voor de harmonica, die een lekkere trainblues wegblaast. Dan volgt nog het rocknummer “Nice To Love You” met een typische AC/DC-riff en de uitsmijter “Kickstart” is een typische boogie. Een prima song om deze uitstekende cd met motorgeluiden – wat anders? – uit te leiden.
 
Een lekkere cd. Je zou kunnen zeggen dat Zed Head de draad oppakt die Johnny Winter en ZZ Top hebben laten liggen. Fantastische southern rock met flinke Texas bluesinvloeden. Een aanrader voor iedereen die van Allman Brothers, ZZ Top, Little Feat en aanverwanten houdt. Laten we ervoor zorgen dat deze cd niet in de vergetelheid raakt. 

Reacties

Frenk op 09-05-2011 09:39
Inderdaad ZZ Top, maar dan zoals die hóren te klinken. Prima muziek
 
Greetz
Frenk
fogman ZEDHEAD op 11-05-2011 14:29
hello eric!!
this review of yours is GREATLY appreciated by all of us in ZED HEAD.unfortunately i gleaned only parts of the work, as i was not able to find a method to translate the review into English. do you have an option to translate on your page eric? if so, please let me know as we are anxious to understand the work thoroughly. i'll wait to hear back my friend, and thanks again for this much appreciated review that you did. -
 
fogman, - ZED HEAD.
fogman ZEDHEAD op 16-05-2011 07:41
eric, thank you so much for your time and consideration in translating this very kind, thoughtful review. we appreciate your insights and your comments regarding our work. i hope we may stay in touch and perhaps meet sometime soon. if there is anything we can do to help you with anything, just say the word amigo. thanks once again, you are much appreciated here in team ZED HEAD. catch you soon partner, - fogman, ZED HEAD.
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl