barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Guy Belanger - Crossroads
Guy Belanger is een Canadese mondharmonicaspeler, die al sinds 1974 in het vak zit, maar pas in 2008 pas zijn debuutalbum uitbracht. Niet dat hij in al die jaren heeft stilgezeten; hij maakte namelijk deel uit van de Delta Blues Band, die o.m. Muddy Waters, Big Mama Thornton hebben begeleid, en heeft jarenlang Bob Walsh begeleid. Zijn tweede solo-album kwam eind 2010 uit. De titel ervan, “Crossroads” is een wat beladen term, die al snel wordt geassocieerd met Robert Johnson, Deltablues e.d. Dat is niet wat je hier op de cd zult horen. Het is meer een mix van blues, folk, soul, jazz en oriëntaalse muziek. Gezien het feit dat deze stijlen samenkomen op dit album is de titel “Crossroads” zeer goed gekozen. Van de vijftien nummers zijn er negen door Belanger zelf of samen met anderen geschreven. De overigen zijn covers van Howlin' Wolf, Brownie McGhee, Mississippi John Hurt, Keb' Mo', Lucinda Williams en Anders Osborne.
Dat het niet een puur, recht-toe-recht-aan bluesalbum is geworden is meteen duidelijk bij de eerste tonen van “Where The Buffalo Sleeps”. De prachtige harmonica, eenzaam, haast New Age-achtig, kippenvel. “Got The Blues” is precies wat het belooft: een blues met dobro- en harmonicasolo. En “Catch That Train” is een vlotte treinblues. De drums roffelen over de rails, Guy blaast de longen uit zijn lijf en een rockabilly gitaarsolo maakt het af. Dan volgt een soulblues, “Don't Try To Explain”, gezongen door Kim Richardson, die een V&A-spel doet met de harmonica van Guy. De eerste solo wordt gegund aan de elektrische gitaar, de tweede voor de mondharmonica. Een prachtige ballade.
Dan volgt het voor mij mooiste nummer van de cd: “Essaouira”. Een instrumentaal nummer met Noordafrikaans- of Arabisch aandoende klanken, akoestische gitaar en de smaakvolle harmonica geven een haast sferische indruk weer. “Who's Been Talking”, een bluesklassieker, brengt ons weer uit hogere sferen terug op aarde. Een lekkere shuffle met zang, elektrische gitaar en natuurlijke de dominante mondharmonica. Het volgende nummer “Chassé-Croisé” brengt ons weer bij de jazz. Het wordt door de akoestische gitaar voorzien van een jazzloopje en de harmonica doet nu denken aan die van Toots Thielemans. De gitaarsolo van Rob MacDonald is er één met duidelijke invloeden van Eddie Lang. Het titelnummer “Crossroads” is een eigen versie van het mooie nummer van Calvin Russell, waarbij ook hier de harmonica weer de dominante rol vertolkt. Een prachtige onderkoelde gitaarsolo benadrukt het mineurgevoel van de song. De laatste twee minuten krijgt Guy zelf de gelegenheid zijn kunsten te vertonen, wat resulteert in een enorme climax. Prachtig!
“Jack Of Hearts” is een rustige instrumental, die je kunt onderbrengen in de categorie 'rustgevend', maar dat houdt vanzelf op bij “Kamikaze”, waar hij twee harmonicapartijen over elkaar heen heeft gesampeld. Een aanstekelijk nummer waarop het moeilijk is stil te blijven zitten. “Pleasin' You” zet deze vaart gewoon door. Gitaar en harmonica duelleren er tijdens de solo vrolijk op los.
“Coyote” is een folkachtige instrumental met een hoofdrol voor (natuurlijk) de harmonica en dobro, waarop een zeer smaakvolle solo wordt gespeeld. De folkblues “Sporting Life” wordt hier mooi vertolkt; de combinatie van rauwe stem, ingetogen gitaarsolo en mondharmonica zorgen voor een smaakvolle afwerking.
 
Na een carrière van 37 jaar heeft Guy Belanger de kans gekregen met 'Crossroads” diverse muzikale routes af te leggen. En het is een kwalitatief hoogstaand en eerlijk album geworden. Hij is zelf een meester op de mondharmonica en heeft uitstekende muzikanten om zich heen verzameld.
“Crossroads” is een zeer gevarieerd en smaakvol album geworden met een goede mix van stijlen. Een absolute aanrader voor liefhebbers van blues, die ook niet bang zijn om over de rand heen te kijken. 

Reacties

Zizy-Marlene op 17-06-2011 16:01
Goed he....wat er zo uit het mondharmonika kan komen..... ik kon je verhaal erbij niet goed lezen..want het leek wel iets van afrikaans.. en de vertaling werkte niet... maar dat maakte de muziek er niet minder om ...fijn weekend
 
liefs Wil/zizy
barnowlblues op 17-06-2011 16:45
Hoi Wil
 
Ik heb het nog eens nagelezen, maar het toch allemaal echt in het Nederland, hoor. Maar ach, als je maar van de muziek genoten hebt. Wat kan hij uit zo'n klein dingetje halen, hè?
 
Ik wens jou ook een fijn weekend. Heb je nog plannen?
Eric
Zizy-Marlene op 17-06-2011 16:51
Ligt ook niet bij jou zit bij mij ..heb het wel meer en dan geeft google aan origineel en dat tik ik dan aaan en dan is het oke ..maar nu krijg iksteedseen fout melding dus ? ach het is er vanzelf in gekomen en zal er ook wel weer vanzelf uitgaan..toch.
 
Nou echte plannen heb ik niet ..maar als het droog is dan om twee uur.naar het Julianapark .. voor de eerste culltuurborrelt....
 
groets.
Frenk op 19-06-2011 10:06
Als het weer meewerkt ga ik ook naar de cultuurborrelt. Misschien zie ik Wil daar dan ook wel.
 
Goede muziek overigens, wat kan die man blazen
 
Greetz
Frenk
Zizy-Marlene op 19-06-2011 10:21
Dat zou leuk zijn...alleen geen ideehoe jij eruit ziet ... misschien zo'n een bord met je naam erop /
 
Het ziet er nu nog niet best uit .. maar goedalles kan nog veranderen .... ik hoop het wel al was het maar voor de organisatie.
 
groets...
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl