barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Marybeth Hamilton - In Search Of The Blues
Het idee dat de blues is geboren in de Mississippi Delta, het stukje land in het noorden van de staat Mississippi en het zuiden van Tennessee, dat wordt begrensd door de rivieren de Mississippi en Yazoo. De vruchtbare grond bracht katoen en slavernij voort en de radeloosheid werd geuit in de wanhopige kreten van Charley Patton, Son House en Robert Johnson. En zelfs vóór hun tijd bestond de blues. Het was W.C. Handy, die zich een avond in 1903 herinnerde, toen hij op een avond op het station van Tutwiler zat te wachten toen “a lean, loose-jointed Negro had commenced plunking a guitar beside me as I slept. His clothes were rags; his feet peeped out of his shoes. His face had on it the sadness of the ages. As he played, he pressed a knife on the strings of the guitar ... his song struck me instantly ... the weirdest music I had ever heard.”
De schrijfster van het boek, Marybeth Hamilton, zet haar vraagtekens bij het feit dat de blues ook daadwerkelijk hier in de Delta is ontstaan. Het is Hamilton er niet om te doen dat de blues voortkomt uit de muziek van West- en Centraal-Afrika en zij twijfelt ook niet aan de oprechtheid van de muzikanten. Wat zij in haar boek aan de kaak wil stellen zijn de motieven van bluesresearchers als Howard Odum, die volgens eigen zeggen al in 1907 bluesopnamen heeft gemaakt, maar deze had weggegooid, de folkloristen John en Alan Lomax, die vele duizenden opnamen hebben gemaakt, en latere schrijvers en onderzoekers, die de 'blues' een plaats in de muziekgeschiedenis hebben gegeven. En dat terwijl de 'blues' volgens haar helemaal niet bestaat.
 
Dit is een mening die ik niet met haar deel. Toch is het een interessant boek, waarbij Hamilton als een soort detective de achtergronden en motieven van de onderzoekers. In dit 309 pagina's tellende boek haalt zij veel interessante feiten over et leven van de muzikanten naar boeken. Alleen al daarvoor is het een aanbeveling waard.
Dat zij een andere mening heeft dan ik doet niets af aan het feit dat het een prima en goed leesbaar boek is. Het is immers verfrissend andere meningen te horen om over bepaalde zaken te gaan nadenken.

Reacties

Frenk op 13-02-2012 11:42
Lijkt me een mooi boek. Staat inmiddels op mijn lijstje.
 
Greetz
Frenk
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl