barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Victor Wainwright & the Wildroots - Lit Up!
Power-house blues, Memphis soul, and roots rock 'n' roll. Met deze woorden opent het briefje dat de cd begeleidt, die ik nu in de cd-speler heb geschoven: “Lit Up!” van Victor Wainwright. Maar eens zien of de reclamejongens deze beloftes waar maken. Het is Wainwrights derde cd na “Piana From Savannah” (2005) en de hoogontvangen “Beale Street To The Bayou” (2009). De verwachtingen waren hooggespannen.
Zanger, pianist Victor Wainwright is afkomstig uit Memphis en laat zich op deze cd vergezellen door Stephen Dees (bas, akoestische gitaar, zang), Greg Gumpel (gitaar), Patricia Ann Dees (tenorsax, zang), Billy Dean (drums) en Ray Guiser (tenorsax, klarinet).
En het eerste nummer nummer knalt meteen uit de speakers. “Big Dog's Runnin' This Town” Wauw, uptempo boogie en rock 'n roll, opwindende blazers en een geweldige boogie-woogie piano. Heerlijk, dat is pas een binnenkomer; hiermee geeft Wainwright zijn visitekaartje meteen af. “Ting Tang Bang” is een uptempo blues met een hoofdrol voor harmonicaman Mark 'Muddyharp' Hodgson, die als gast op een paar nummers meedoet. Op “Subliminal Criminal” laat Wainwright horen dat hij ook de New Orleans pianostijl onder de knie heeft. Mijn favoriet “Walk Away My Blues” is een slowblues, waarop Wainwright duidelijk laat horen dat hij buiten een subliem pianist ook een heel goede zanger is, die gevoel in zijn stem kan leggen. Door de blazers wordt het 50'ies soulblues-gevoel helemaal afgemaakt.
Op “Dixie Highway” kreeg ik in eerste instantie het gevoel dat Eric Clapton was ingehuurd om deze in te zingen. De stembuigingen, de 'snik', je zou het haast denken. Het is een akoestische Deltablues met Gumpel op resonatorgitaar en wederom Hodgson op harmonica. En op “Weeds” krijgt Wainwrights stem het Louis Armstrong-achtige rauwheid mee. Klarinet en sax maken het jazzy gevoel helemaal af. “Little Ole Shack” is een vlot rock 'n rollsong en met de blazers wordt helemaal meegegaan in de stijl van Louis Jordan. Het pianowerk op het titelnummer “Lit Up!” is een geweldige mix van blues en boogie. “Our Last Goodbye” is een duistere blues met ondersteuning van de Hammond B3 van gastmuzikant Chris Stephenson. Victors rauwe stem, die hier duidelijk lijdt, en een gitaar die de blues uit alle poriën zweet.
Met “Don't Doubt It 'ce est bon'” gaat het tempo weer omhoog en “Coin Operated Woman” zet deze lijn voort, wat ontaardt in een razendsnelle rocking boogie, waar bij sax en piano elkaar de vliegen afvangen. In “Pile Of Blues”duiken we de Delta weer in. Een akoestische gitaar, een resonatorgitaar met slide en een mondharmonica die een mooi V&A-spel speelt met de slidegitaar en Wainwright die zijn ongeluk bezingt; je waant je in een juke-joint middenin de moerassige Mississippi Delta. De titel van “Honky Tonk Heaven” dekt precies de lading: een snelle honky tonk-song, niet meer en niets minder. En als ik zeker weet dat deze muziek in de hemel te horen is stop ik per onmiddellijk met zondigen. Op “Let It Be The Same” is Victor alleen te beluisteren. Een droevig einde, die waarbij zijn stem af en toe doet denken aan die van Tom Waits, iets dat de meewarigheid alleen nog maar doet toenemen.
 
Alle veertien nummers van deze cd zijn door Victor Wainwright en Stephen Dees geschreven, hetzij alleen of door beiden. De songs zijn stuk voor stuk goed geschreven en uitgevoerd. De hele cd is gevarieerd en voert van rock 'n roll en boogie tot New Orleans en via de Mississippi Delta weer terug naar de boogie. Met zoveel middelmatige muziek op de markt is deze cd een verademing; duidelijk met veel plezier en zeker met veel vakmanschap ingespeeld. Zo mogen er meer komen. 

Reacties

Frenk op 01-06-2011 16:33
Dat klinkt inderdaad weer te gek. Enne.... stoppen met zondigen? Rare vent!
 
Greetz
Frenk
Frank Roszak op 06-06-2011 08:57
Thanks Eric Great work
 
Best
F
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl