barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Etta James (1938 - 2012)
Er zijn maar weinig artiesten die zo'n tragisch leven hebben gehad en er nog zelf over hebben kunnen vertellen. Etta James is wat dat betreft de uitzondering. In haar autobiografie “Rage To Survive” beschrijft haar tragiek zelf. Maar wat zingen betreft hebben deze tragische ervaringen geen nadelige gevolgen gehad. Haar loopbaan beslaat een periode van halverwege de vijftiger jaren tot nog maar enkele jaren geleden.
Zij wordt als Jamesetta Hawkins geboren op 25 januari 1938 in Los Angeles als kind van de veertienjarige Dorothy Hawkins en een onbekende, waarschijnlijk blanke vader, en wordt door verschillende mensen, voornamelijk Sarge en 'Mama' Lu, die in hetzelfde huis wonen, opgevoed omdat haar moeder – zelf nog een kind – weinig interesse had in haar kind. Zij noemt haar moeder later dan ook 'the Mystery Lady'. Jamesetta kan een wonderkind worden genoemd omdat zij al als vijfjarig kind deel uitmaakte van het koor van de Los Angeles Baptist Church en zelfs als soliste op de radio te horen was. In 1950 overlijdt Mama Lu en Jamesetta's echte moeder haalt haar naar San Francisco. Daar zal zij met twee andere meisjes een zanggroep, de Creolettes, vormen. Op haar veertiende doen zij auditie bij bandleider Johnny Otis, die vooral enthousiast was over hun song “Work With Me Annie”.
Tegen de wil van haar moeder verhuisde zij in 1954 weer naar Los Angeles om met Johnny Otis en zanger Richard Berry het nummer “Roll With Me Henry” op te nemen. Otis geeft haar een nieuwe artiesten naam (Etta James) en doopt haar zanggroepje om en noemt hen nu “Peaches”, wat toevallig ook de bijnaam van James is. “Roll With Me Henry” wordt omgedoopt in “The Wallflower” toen enkele radiostations bezwaar maken tegen de dubbelzinnige titel. Het nummer komt in 1955 op de eerste plaats van de hitlijsten. Dit resulteert voor Etta in een tournee samen met Little Richard in 1956.
De Peaches houden snel op te bestaan, maar Etta gaat door en zij blijft de rest van de vijftiger jaren voor het grootste deel voor Modern Records platen uitbrengen. “Good Rockin' Daddy” scoorde goed, maar opvolgers als “W-O-M-A-N” en “Tough Lover” mislukten. Haar optredens blijken, mede door haar suggestieve gedrag op het podium, een groot succes. Zij is vaak op tournee met Johnny 'Guitar' Watson en geeft haar dat deze van grote invloed is geweest op haar stijl.
 
In 1960 komt James bij Chess Records uit Chicago onder contract. Of beter gezegd, bij hun sub-label Argo Records. Dit geeft haar carrière een flinke impuls. Enkele nummers met haar toenmalig vriend Harvey Fuqua, zanger bij de Moonglows, en haar solostukken zoals “All I Could Do Was Cry” jagen achter elkaar naar de toppen van de hitlijsten. Leonard Chess zag in Etta James een geweldige zangeres voor ballads met de mogelijkheid een cross-over te maken naar de popmuziek. Ook zingt zij mee op de hit van Chuck Berry, “Back In The USA”. Zo wordt zij op “At Last” en “Trust In Me” uit 1961 begeleid door strijkers. Maar ook haar ruigere kant werd niet vergeten. Daar zorgden het gospelachtige “Something's Got A Hold On Me” (1962), haar live-lp “Etta James Rocks The House” (1963) en het bluesduet “In The Basement” met jeugdvriendin Sugarpie DeSanto wel voor. Helaas zorgt een heroïneverslaving voor problemen op zowel professioneel als persoonlijk gebied. In 1967 reist James naar de Fame studio's van Rick Hall in Muscle Shoals, Alabama, waar zij haar beste songs op het album “Tell Mama” opneemt. Tot de beste nummers hierop horen de titelsong en “I'd Rather Go Blind”. In 1973 ontvangt in een Grammy-nominatie voor haar album “Etta James”.
 
Vooral door haar suggestieve gedrag en opwindende shows viel James op. Maar dit voorkomen doet niets af aan haar kwaliteiten als zangeres. Ondanks haar drugsproblemen – ze lijdt al sinds halverwege de zestiger jaren aan een heroïneverslaving - blijft James bij Chess prima, maar heel onregelmatig werk afleveren, waardoor zij een van de meest genegeerde blueszangeressen wordt. Door de ze verslaving wordt zij regelmatig opgenomen in het Tarzana Psychiatric Hospital in Los Angeles. Haar man, Artis Mills, waarmee zij in 1969 is getrouwd, bekende schuld toen beiden werden gearresteerd voor bezit van heroïne. Hij kreeg een gevangenisstraf van 10 jaar en komt pas in 1982 vrij. Rond die tijd wordt James gearresteerd voor het in bezit hebben van drugs, het uitgeven van ongedekte cheques en bedrog. In plaats van gevangenisstraf wordt zij in 1974 veroordeeld tot het verplicht afkicken van drugs. Zij verblijft daarvoor dan 17 maanden in het Tarzana Psychiatric Hospital.
Zij weet van haar heroïneverslaving af te komen en begint langzamerhand weer aan haar carrière te bouwen. Na de dood van Leonard Chess blijft James tot 1977 bij Chess, waar zij de laatste jaren meer experimenteert met rockinvloeden. Omdat zij gaat samenwonen met iemand die drugs gebruikt raakt ook James weer verslaafd. Deze verslaving duurt tot in de tachtiger jaren. In 1988 laat zij zich opnemen in het Betty Ford Center in Palm Springs om hiervan af te komen.
Pas halverwege de tachtiger jaren krijgt zij weer wat meer aandacht door haar optreden als voorprogramma van de Rolling Stones. In 1988 krijgt zij de zaken muzikaal gezien weer op de rails met het uitbrengen van het album “Seven Year Itch” voor Island Records. Hier bevestigt zij weer haar beheersing van de zogenaamde 'southern soul'. Dan volgen heel verschillende albums. “Sticking To My Guns” uit 1990 is een typisch product van dit tijd, het door Jerry Wexler geproduceerde “The Right Time” uit 1992 ging weer meer in de soulrichting. Beginnend met de aan Billy Holiday opgedragen “Mystery Lady” uit 1993 zocht zij weer meer de jazz op.
                     
Etta James wordt in 2001 opgenomen in de Blues Hall of Fame en zij ontvangt in 2003 de Grammy Lifetime Achievement Award. In hetzelfde jaar ondergaat zij een maag- en darmoperatie, waardoor zij ruim 80 kilo afvalt. Dit snelle gewichtsverlies heeft duidelijk effect op haar stem. "I can sing lower, higher and louder", vertelt zij in het tijdschrift Ebony. Nog hetzelfde jaar brengt zij “Let's Roll” uit, dat een jaar later wordt gevolgd door het bluesalbum “Blues To The Bone”. In 2006 verlegt zij haar aandacht naar de pop door met “All The Way” een album met popklassiekers van de hand van o.m. Prince, Marvin Gaye en James Brown uit te brengen en in 2007 levert zij, samen met andere artiesten, een bijdrage aan een tribuutalbum voor Ella Fitzgerald, genaamd “We Love Ella”.
In 2008 verschijnt de film Cadillac Records over de vroege dagen van Chess. De rol van Etta James wordt daarin vertolkt door Beyoncé, die ook Etta's song “At Last” voor de soundtrack levert. Hoewel James publiekelijk de film ondersteund was zij geïrriteerd toen Beyoncé dit nummer zong tijdens de inauguratie van President Obama. Zij schijnt tegen diverse bezoekers gezegd te hebben dat Beyoncé "had no business...singing my song that I been singing forever. "
Tot enkele jaren geleden bleef Etta James, inmiddels de zeventig gepasseerd, regelmatig optreden, waaronder een optreden als gast bij Dancing With The Starts op 7 april 2009, waar zij haar oude hot “At Last” ten gehore brengt. Op 7 mei van dat jaar ontvangt Etta de Blues Foundation Soul/Blues Female Artist Of The Year, waarmee zij voor de negende keer deze prijs in de wacht sleept.
Etta James is ooit beschouwd als de meest vergeten blueszangeres. Pas vanaf de negentiger jaren wordt haar talent en invloed op anderen erkend en sleept zij de ene na de andere prijs in de wacht. Haar heroïneverslaving kan hier natuurlijk debet aan zijn, maar waarschijnlijk ook het feit dat zij zich in zoveel verschillende stijlen heeft bewogen. Ze begon and R&B- en doowop-zangeres, wisselde bij Chess naar blues en pop, zong later soul en jazz.
Pas in de laatste twintig jaar is duidelijk geworden en ook bevestigd dat zij van grote invloed is geweest op zangers en zangeressen als Diana Ross, Janis Joplin, Bonnie Raitt, Rod Stewart en van de jongste generatie ook Joss Stone en Adele.
 
In januari 2010 wordt Etta James in het ziekenhuis opgenomen voor de infectieziekte MRSA. Deze ziekte werd gediagnostiseerd toen zij vanwege een verslaving aan pijnstillers en andere medicijnen in een afkickkliniek zat. Tijdens deze opname wordt bij haar de ziekte van Alzheimer vastgesteld. In januari 2011 wordt de diagnose gesteld dat zij aan leukemie lijdt, waarvoor zij wordt behandeld. En in mei van dit jaar wordt zij opnieuw opgenomen vanwege urineweginfectie en sepsis, een vorm van bloedvergiftiging.
Etta's echtgenoot Artis Mills heeft documenten bij de rechtbank ingediend om de controle over haar financiën te krijgen. Haar artsen verklaren dat zij niet meer voor zichzelf kan zorgen, hulp nodig heeft met eten en aankleden en geen handtekeningen meer kan zetten. Vanwege de zwakke gezondheid van James wil haar echtgenoot de financiën overnemen. Het zou gaan om de zeggenschap over meer dan een miljoen dollar.
Etta James is sinds vorig jaar januari niet meer in het openbaar verschenen. De zangeres werd toen met verschillende infecties opgenomen in het ziekenhuis. James werd ziek terwijl ze in een afkickkliniek zat. Daar verbleef ze wegens een verslaving aan pijnstillers en andere medicijnen.
 
 
Update 16-12-2011:
Etta James is ernstig ziek. Een dokter die bij de blueszangeres in huis woont, vertelt aan de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ dat ze twee weken geleden is opgegeven.
De dokter laat weten dat er is vastgesteld dat de leukemie waar James aan lijdt, niet meer te genezen is.
 
De 73-jarige zangeres kampt al jaren met gezondheidsproblemen. Ze werd in mei in het ziekenhuis opgenomen met een levensbedreigende bloedinfectie. Ook lijdt ze aan dementie.
Etta James is vooral bekend van hits als At last en I Just Wanna Make Love To You. James werd gedurende haar leven meerdere keren opgenomen in afkickklinieken, ze ontwikkelde in de jaren zestig een ongezonde belangstelling voor alcohol en heroïne.
(Bron: www.nu.nl)
 
 
Update 21-1-2012
Op 20 januari is de legendarische blueszangeres Etta James overleden. Zij stierf in het Riverside Community Hospital aan de gevolgen van leukemie.

James leed sinds vorig jaar aan de ziekte en was hiervoor nog onder behandeling. Daarnaast was James sterk dementerend en had ze problemen met haar nieren. In december vorig jaar bleek dat de leukemie terminaal was. Zij overleed in het bijzijn van haar twee zoons en echtgenoot Artis Mills. Etta James zou op 25 januari 74 jaar worden.


Reacties

Zizy-Marlene op 07-07-2011 14:14
Nou die autobiografie hoef ik niet meer te kopen ;-) wat een leven heeft ze gehad en wat een knokker... en wat een stem .weer met aandacht gelezen en met plezier geluisterd.
Johnny op 07-07-2011 17:46
Ik geloof dat het inmiddels al wat minder slecht met haar gaat. Volgens haar zoon heeft ze echter wel alzheimer. Dat zou verklaren waarom ze een paar jaar geleden zo boos op Beyoncé was toen ze die haar plaat hoorde zingen.
Frenk op 09-07-2011 11:13
Tjongo, wat een leven heeft dat mens gehad. En dat aan het einde nog te moeten lijden aan Alzheimer. Treurig.
Een fantastische zangeres is ze overigens alijd wel geweest
 
Greetz
Frenk
barnowlblues op 16-12-2011 22:57
Update 16-12-2011:
Etta James is ernstig ziek. Een dokter die bij de blueszangeres in huis woont, vertelt aan de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ dat ze twee weken geleden is opgegeven.
De dokter laat weten dat er is vastgesteld dat de leukemie waar James aan lijdt, niet meer te genezen is.
De 73-jarige zangeres kampt al jaren met gezondheidsproblemen. Ze werd in mei in het ziekenhuis opgenomen met een levensbedreigende bloedinfectie. Ook lijdt ze aan dementie.
Etta James is vooral bekend van hits als At last en I Just Wanna Make Love To You. James werd gedurende haar leven meerdere keren opgenomen in afkickklinieken, ze ontwikkelde in de jaren zestig een ongezonde belangstelling voor alcohol en heroïne.
barnowlblues op 21-01-2012 09:06
Update 21-1-2011
Op 20 januari is de legendarische blueszangeres Etta James overleden. Zij stierf in het Riverside Community Hospital aan de gevolgen van leukemie.

James leed sinds vorig jaar aan de ziekte en was hiervoor nog onder behandeling. Daarnaast was James sterk dementerend en had ze problemen met haar nieren. In december vorig jaar bleek dat de leukemie terminaal was. Zij overleed in het bijzijn van haar twee zoons en echtgenoot Artis Mills. Etta James zou op 25 januari 74 jaar worden.
Frenk op 22-01-2012 11:16
Een mooie bio. Een groot verlies voor de blues
 
Greetz
Frenk
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl