barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Hot Tuna - Steady As She Goes
Van Hot Tuna hebben we al lange tijd niets meer gehoord. Oorspronkelijk als “spin-off” van Jefferson Airplane was deze band het geesteskind van gitarist Jorma Kaukonen en bassist Jack Casady. De nieuwe cd “Steady As She Comes” is de eerste sinds twintig jaar en Kaukonen en Casady zijn nog steeds de pijlers van de band. De cd is opgenomen in de Barn Studio van Levon Helm (The Band) in Woodstock, New York en de productie was in handen van Larry Campbell, ook geen onbekende van The Band.
Naast Kaukonen en Casady spelen hier mandolinespeler Barry Mitterhoff, drummer Skoota Warner, zangeres Teresa Williams en gitarist/producer Larry Campbell, die ook viool, hammondorgel en de pedal steelguitar speelt.
Hot Tuna was een band a la Grateful Dead met hun langgerekte songs en jams. Op de platen wisten zij deze inventiviteit toch altijd binnen een tijdsperiode van een aantal minuten te persen. Dat is meteen al duidelijk met de opener “Angel Of Darkness”; een typisch nummer dat makkelijk uitgesponnen zou kunnen worden tot een dikke twintig minuten. Hier wordt een duidelijke structuur aangehouden, een aantal refreinen, glasheldere gitaarsolo en weer wat refreinen en dat allemaal binnen 4.43 minuten. Mitterhoff is duidelijk een sleutelfiguur binnen de band. Dat is meteen duidelijk bij “Children Of Zion”, een cover van Rev. Gary Davis, waar zijn mandoline een hoofdrol krijgt. Maar ook “Second Chances” en “Vicksburg Stomp” zijn rond dit voor de blues redelijke unieke instrument opgebouwd.
Andere nummers die het waard zijn genoemd te worden worden zijn “Mourning Interrupted”, kan ook goed dienen als basis van een langgerekte jam, “Mama Let Me Lay It On You” waarin Campbell zich mooi laat horen, en “Is This Love” waarop Kaukonen en Mitterhoff elkaar op gitaar en mandoline mooi aanvullen.
 
“Steady As She Goes” is een goede cd. Geen fantastische cd, maar gewoon een goed en degelijk gemaakt product. Twee ervaren en door de wol geverfde muzikanten, ondersteund door eersteklas muzikanten en productieteam hebben een solide werkstuk afgeleverd. Het heeft een goede afwisseling tussen vlotte songs en ballads, blues en folk en blijft van begin tot eind aangenaam om naar te luisteren.
 
 

Reacties

Frenk op 09-07-2011 11:21
Dat is al een oude band. Goed om te horen dat ze een nieuwe cd hebben uitgebracht. Klinkt heel goed
 
Greetz
Frenk
Zizy-Marlene op 10-07-2011 07:41
Zeker aangenaam om naar te luisteren....leuk plaatje/foto ook.
 
Fijne zondag Eric.
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl