barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Ivan Appelrouth - Blue and Instrumental
Ivan Appelrouth is een naam die ons hier in Europa niets of weinig zegt. Toch is de goede man al meer dan dertig jaar werkzaam in de muziek. Hij is lid geweest van verschillende bands en heeft bovendien gespeeld en opnamen gemaakt met Li'l Ronnie & the Grand Dukes, Big Joe & the Dynaflows en groten als Earl King, Nappy Brown om er maar een paar te noemen.
Nu heeft deze in Richmond, Virginia woonachtige gitarist kort geleden een aantal nummers opgenomen die eigenlijk bedoeldwaren om in films en tv-series te worden opgenomen. Gelukkig had iemand het lumineuze idee om er ook een cd van uit te brengen. De vijftien songs zijn opgenomen in twee vijf uur durende sets, waarbij de deelnemende muzikanten niet wisten wat er op heb af zou komen. Alleen Appelrouth had de ideeën in zijn hoofd, die ter plaatse werden uitgewerkt en opgenomen. Spontaner als dit krijg je het toch niet. Twaalf nummers zijn bovendien van eigen hand.
Appelrouth schrijft in de linernotes dat hij deze cd ziet als een tribuut aan zijn voorbeelden. En dat zijn jongens met namen als Freddie King, Albert Collins en T-Bone Walker. Het eerste nummer “Olsen Ranch Shuffle (take 2)” is een zuivere jumpblues, het tweede nummer, de ballad “Blues á la King” is duidelijk geënt op B.B. King en in “T-Boned Again” is aan de titel al wel duidelijk wie de inspiratie was. En zo gaat het de hele cd door.
Maar denk niet dat Appelrouth een bloedeloze naspeler, een kloon als je wilt, is van het verleden. Hij geeft duidelijk een eigen inbreng mee. Zijn spel is smaakvol, dynamisch en heeft stijl. Hij voert met zijn gitaar duidelijk de boventoon, maar stapt net zo makkelijk over in een begeleidende rol als een van de andere instrumenten de solo's waarnemen.
Mijn favoriete nummers zijn de al eerder genoemde ballad “Blues á la King”, de vlotte “Booky's Boogie” en de door de Hammond B3 van Steve Utt gedragen “Stranger On The Shore” met jazzy soli van Appelrouth en de vibrafoon van John Cocuzzi.
 
Samengevat kan ik concluderen dat de eerste solo-cd van Ivan Appelrouth een prima produkt is geworden. De band speelt spontaan en geïnspireerd en het is een waar tribuut aan de oude bluesmannen. Misschien is dit wel de inspiratie voor hem om te wisselen van bandlid naar bandleider. Een nieuwe stap in zijn carrière.

Reacties

Frenk op 24-07-2011 11:26
Mooie recensie. Ik ben benieuwd hoe hij klinkt
 
Greetz
Frenk
Tod Elsworth op 24-07-2011 22:32
Thanks for the great review, Eric! We really appreciateyour support. I posted the review on our Facebook page. You are welcomed to join our group, so you can keep up with the latestnews and blues! We would love to play a live show at a bluesfestival in the Netherlands.
 

Have a great weekend!
 

Regards,
Tod Ellsworth
A&R Director
EllerSoul Records
Ivan Appelrouth op 25-07-2011 08:59
Eric,
 
Please forgive me, I know only one word in Dutch, moppie, and I'm not sure I spelled it correctly! But that's not important...What is important is your nice review of my CD, Blue And Instrumental! Thank you very much. It's wonderful to know that my music is getting attention in Europe as well as the US. I have been to Europe a few times, twice to perform. One of those times was a festival in Holland with Big Joe. I would love to return and perform in the Nederlands again.
Here is some more information for you...Yes, I absolutely LOVE Freddie King. He is a huge influence on my guitar playing. To clarify for you, while I am a true disciple of Freddie King, Blues a la King is a tribute to the great BB King and the beautiful slow blues instrumentals he recorded in the 1950's and early 1960's. If you can, find "Spotlight On Lucille," a fantastic CD of BB King instrumentals. You will definitely recognize his influence on my music. Perhaps, I will record some Freddie King inspired songs on my next project...
 
Again, thank you so much.
Kindest regards,

Ivan A.
Zizy-Marlene op 25-07-2011 14:55
Wat leuk dat je ook zo bekend bent Eric ..antwoordt krijgen van de artiest zelf toppie hoor.
Ik heb sowieso groot respect voor mensen..die zoveel van muziek weten en de verschillen zo duidelijk kunnen maken..Ik kan alleen maar horen of het lekkerklinkt..of niet ,,naar mijn gevoel dan he. Namen kan ik al niet onthouden eigenlijk alleen de muziek... maar ach daar gaat het uiteindelijk toch om nietwaar.
 
Lieve groet... en dat Moppie vond nik wel erg leuk staan tussen het Enges hahaha
Eric op 07-03-2013 19:20

Nieuw filmpje toegevoegd

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl