barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
R. Crumbs's Heroes of Blues, Jazz & Country
Robert Crumb is een Amerikaans illustrator, wiens werk onder de muziek-liefhebbers het meest bekendst is door de hoes van “Cheap Thrills” van Big Brothers & the Holding Company. Hij is een groot liefhebbers van oude blues, jazz en country en is een verzamelaar van deze muziek. Zijn werk als tekenaar is naast het al eerder genoemde album te zien op tientallen andere platen, waaronder een flink aantal die door het Yahoo-label zijn uitgegeven.
Door zijn werk voor dit label rees een vijfentwintig jaar al het idee een serie met de titel “Heroes Of The Blues” uit te geven. Bij iedere van deze door Yahoo uitgegeven platen zat een door Crumb getekende kaart. En om de set compleet te krijgen moest je de hele serie van 36 lp's aanschaffen. Uiteindelijk werden op deze manier ook series voor jazz en country uitgegeven.
Enkele jaren geleden heeft men besloten deze complete serie in boekvorm onder de titel “R. Crumb's Heroes of Blues, Jazz & Country”. Door gebruik te maken van oude foto's en krantenknipsels heeft Crumb prachtige tekeningen gemaakt in de stijl die voor hem typerend is. In dit boek zijn in totaal 111 artiesten opgenomen, uiteenlopend van Williams Moore, Skip James en Papa Charlie Jackson tot Bix Beiderbecke, King Oliver en de East Texas Serenaders. Bij iedere artiest staat een korte beschrijving van diens leven.
 
Gezien het weinige basismateriaal, waarmee hij moest werken, heeft Crums fantastisch werk afgeleverd door de gezichten en uitdrukking te geven, waardoor ze 'menselijker' overkomen.
Bij het boek is een door Yahoo uitgegeven cd toegevoegd met 21 nummers van artiesten die staan beschreven. Op de cd staan o.a. de Memphis Jug Band, Skip James en Frank Stokes naast country-artiesten als de Shelor Family, de Weems String Band en jazzmusici als King Oliver en Jelly Roll Morton.
 
Verwacht in dit boek geen diepgaande analyses en uitgebreide biografieën. De kracht ligt hem hier in de levendige tekeningen. Gewoon een leuk boek om te hebben en af en toe eens door te bladeren.
 

Reacties

barnowlblues op 19-07-2011 07:17
Fout opgetreden bij installatie
Johnny op 19-07-2011 19:13
Robert Crumb speelt ook muziek. Hier zie je hem links in beeld samen met de East River String Band, samen met John en Eden.
 
Johnny op 19-07-2011 19:20
Hier heb je hem nog een keer:
 
barnowlblues op 20-07-2011 08:32
Johnny, bedankt voor de extra info
Zizy-Marlene op 21-07-2011 16:50
Mijn voorkeur gaat uit naar het eerste nummer... lekker evende country wals op gedaan..is trouwens de enige die ik nog kan van mijn country dansles
 
Fijn weekend Eric...liefs Wil/zizy
Frenk op 10-02-2012 13:24
Een leuk boek. N.a.v. jouw artikel heb ik het voor mijn verjaardag gekregen. Dat worden een paar aangename uren.
 
Greetz
Frenk
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl